ЕК одобри мярка за 4.4 млн. евро за подкрепа на летищата в Бургас и Варна

Целта е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидни средства

15:28 | 17 август 2020
Обновен: 15:41 | 17 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Bloomberg Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейската комисия одобри българска мярка в размер на 4.4 милиона евро за подпомагане на летищата в Бургас и Варна в контекста на избухването на пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, съобщи представителството на Европейската комисия в България. 

Публичната подкрепа ще бъде под формата на отлагане на плащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД - дружеството, управляващо двете летища - на българското правителство, което притежава инфраструктурата на летищата.

Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидни средства, пред който са изправени поради избухването на коронавируса, като се намалят разходите на летищния оператор.

Комисията установи, че мярката отговаря на условията, посочени във временната рамка. По-специално, отсрочването на плащането може да се предостави само до края на тази година и неговата продължителност ще бъде за срок от една година.

Освен това отсрочването на плащането включва минимално възнаграждение в съответствие с Временната рамка. Поради това Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на България.