Правителството ще подкрепи животновъдите с над 80 млн. лв.

Обмисля се подкрепа и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите

15:28 | 3 август 2020
Обновен: 15:29 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: МС
Снимка: МС

Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от Европейската комисия.

В рамките на разговора премиерът Борисов добави, че са осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Министър-председателят подчерта, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

„Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка“, каза министър-председателят. Той обеща правителството да продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.