Бюджетната комисия одобри понижението на ДДС за виното и бирата на 9%

Ако промените бъдат гласувани окончателно и в пленарна зала те ще могат да влязат в сила от 1 август

19:39 | 29 юли 2020
Обновен: 21:52 | 29 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Виното и бирата ще се облагат с 9% данък от 1 август 2020 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, след като приеха промени в Закона за местните данъци и такси, съобщава Bulgaria ON Air. Законовата поправка ще е в сила до края на 2021 г. 

„За“ предложението гласуваха 13 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 3, пише Investor.bg.

Предложението беше внесено от Обединени патриоти. Намалява се на 9% и ставката за туроператорите и туристическите агенции, както и за екскурзиите, организирани чрез случаен превоз, независимо дали е част от туристическа услуга, или не. 

До края на тази година туроператорите ще трябва да предложат ваучери за провалените пътувания, или да върнат вече платените суми.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха против намаляването на ставката. 

Предстои гласуването на изненадващата поправка в пленарна зала. В момента бирата, виното и всички алкохолни и спиртни напитки се облагат със стандартната ставка от 20%.

Целта на промяната е преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

Ако промените бъдат гласувани окончателно и в пленарна зала те ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г. като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.