България официално измести срока за влизане в ERM II

Новата дата за присъединяване ще е през юли, а тогава България може да се присъедини заедно с Хърватия

13:02 | 21 февруари 2020
Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Снимка: Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Снимка: Министерски съвет

България официално измести досега обявения срок, в който да се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно до към юли. Това стана ясно след изявление на премиера на страната Бойко Борисов след срещата му със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел. Борисов участва на извънредната среща на върха на ЕС, на която се дискутира многогодишната финансова рамка на съюза.

За новото изтегляне на срока към средата на годината се заговори неофициално още в началото на седмицата, а в четвъртък самият Домбровскис потвърди това в свое интервю за БНР, който по-рано през седмицата е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

„Казах, че по-полека трябва да вървим към еврозоната. Това беше вследствие на многото интервюта на кой ли не, с негативни примери. Мисля, че колегите много добре ме разбират. Дискутирахме, че българският парламент е гарант с декларацията, която е приел, за курс лев-евро. И по принцип таймингът е юли, а не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. Дотогава българските банки трябва много внимателно да си наблюдават капиталовата състоятелност (има предвид капиталова адекватност, б. ред.), за да нямаме някакви допълнителни пречки. Вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната.

На въпроса как смята да постигне този консенсус, премиерът каза, че това може да стане и с подобни срещи като неговата днешна. „Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисат, кояйто отговаря за това, злезе и каже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, аз повече от това няма как да убедя. И в същото време пак повтарям – няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна и по-слаба. Точно обратното – еврото е втората валута в света, огромен европейски пазар, Европа на първа скорост. За това работя без сън“.

Пред българските журналисти Домбровскис потвърди, че по отношение на ангажиментите, които се съблюдават от Европейската комисия, нещата са в график.

„Дискутирахме и степента на банковите заздравявания, защото това е тема, по която има да се свърши още нещо. И, разбира се, дискутирахме темата и някои спекулации, касаещи обменния курс. Мога само да съжалявам за това. И, както казах вече няколко пъти, много крайно невероятно е да има друг курс, различен от този, по който левът е привързан към еврото. Няма икономическа логика да се настоява за различен курс“, каза Валдис Домбровскис.  

Повече по темата четете на Investor.bg.