Само 15% от потребителите ще сменят доставчика си на ток

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни либерализацията на депутатите

17:30 | 5 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Далекопровод от АЕЦ Дуковани на CEZ в Чехия, 9 март 2010. Photographer: Vladimir Weiss/Bloomberg
Далекопровод от АЕЦ Дуковани на CEZ в Чехия, 9 март 2010. Photographer: Vladimir Weiss/Bloomberg

Практиката в други страни сочи, че само 15 на сто от потребителите сменят доставчика си след либерализирането на енергийния пазар, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред членовете на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР.
Иванов отбеляза, че вече има над 100 лицензирани търговци на електрическа енергия. Очаква се Българската независима енергийна борса да започне пробна работа на 8 декември, а на 9 декември да започне физическата покупко-продажба на електроенергия. Според разчетите официално борсата трябва да започне работа от началото на 2016 г.
Ликвидността на борсата първоначално ще се осъществява от трите големи компании - АЕЦ "Козлодуй", "Марица изток 2" и обществения доставчик НЕК. Количествата, с които те първоначално ще излязат на борсата, са излишъците над договорените дългосрочни договори за продажба на ток, посочи Иванов. 
На 11 ноември след закрито заседание на КЕВР ще влязат в сила правилата за търговия на борсата, които регулаторът е изработил, посочва Investor.bg.