България в Еврозоната през 2023 г., Аржентина изпада в неплатежоспособност

Обзорен коментар за изминалата седмица от Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg

13:42 | 2 септември 2019
Аржентинско знаме. Снимка:Erica Canepa/Bloomberg
Аржентинско знаме. Снимка:Erica Canepa/Bloomberg

България ще се присъедини към еврозоната най-рано през 2023 г., посочва рейтинговата агенция Fitch в специален доклад по темата. Според Fitch решението дали България ще се присъедини към ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната) се очаква към края на 2019 г. Агенцията потвърди кредитния рейтинг на страната на BBB с положителна перспектива, казва в своя обзорен коментар Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg.

Печалбата на банковата система в края на юли се увеличава с 10% на годишна база и достига 1 млрд. лева. Това е повече с 95 млн. лева в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Българската народна банка (БНБ). В централната банка изчисляват, че през миналия месец собственият капитал в баланса на банковата система намалява на месечна база с 0,4% (52 млн. лв.) в резултат основно от разпределянето на дивиденти. В края на юли собственият капитал възлиза на 14,1 млрд. лв.

Бюджетният излишък намалява значително заради сделката за закупуването на изтребителите F-16 Block 70. Министерството на финансите очаква бюджетен излишък от 1,1 млрд. лв. към края на август спрямо 3,2 млрд. лв. в края на юли. На месечна база само за август бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е отрицателно.

След ратифицирането от парламента на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, през август министерството на отбраната е превело сумата в размер на 1,2 млрд. долара по сметка на правителството на САЩ.

ЕС и еврозоната

Кралица Елизабет Втора одобри искането на премиера Борис Джонсън да се спре работата на британския парламент от 9 септември до 14 октомври. Това означава, че ще бъде намалено времето на депутатите да прокарат мерки за предотвратяване на Brexit без сделка на 31 октомври. "Спирането на работата на парламента е недопустимо. Това, което прави премиерът, е заграбване на демокрацията, за да се стигне до напускане на ЕС без сделка", заяви лейбъристкият лидер Джереми Корбин.

Инфлацията в Германия се е понижила през август до 1,4 на сто на годишна основа спрямо 1,7 на сто през юли, отдалечавайки се от целевото равнище от малко под 2 процента на Европейската централна банка (ЕЦБ), сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба (Destatis). Спадът е над очакванията за 1,5%, посочва tradingeconomics.com. Особено силно забавяне има при растежа на цената на енергията - до 0,6 на сто за една година, спрямо 2,4 на сто през юли и 2,5 на сто през юни. Най-много за годишния процент на инфлацията са допринесли цените на хранителните продукти (2,7 на сто), докато при услугите растежът е 1,6 на сто. На месечна основа цените са се понижили с 0,2 на сто в най-голямата икономика от еврозоната.

Развиващи се пазари

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) оценява плановете на Аржентина за преструктуриране на дълговете ѝ като „изпадане в неплатежоспособност“. Експертите на агенцията обясниха в четвъртък, че удължаването на сроковете за падежите на краткосрочните държавни облигации е „едностранно“ решение на правителството в Буенос Айрес. Силно задлъжнялата държава иска да си поеме дъх по този начин.

За тази цел падежите по кредити  на обща стойност около 100 милиарда долара трябва да бъдат удължени. Става въпрос за облигации и за заеми от страна на Международния валутен фонд (МВФ). Този ход цели да осигури платежоспособността на правителството. Съобщението на финансовия министър Ернан Лакунса предизвика пазарни сътресения.

Междувременно самият фонд заяви, че ще анализира искането на Аржентина и ще оцени последиците. В свое изявление базираната във Вашингтон международна финансова институция поясни в  опит да успокои пазарите, че продължава да подкрепя Аржентина в тези тежки времена за страната. През май 2018 г. на фона на рязкото понижение на курса на националната валута президентът на Аржентина Маурисио Макри се обърна към МВФ за помощ. През юни фондът одобри кредит на стойност 57 млрд. долара по механизма стенд-бай. Подписаното споразумение предвиждаше редица реформи, които бяха насочени към спад на инфлацията и бюджетния дефицит. Към момента МВФ е превел на Аржентина 44,1 млрд. долара.