Полюсно представяне на българските продукции в боксофиса

„Лошо момиче“ и „Хелбой“ попадат под вниманието на българския зрител

13:19 | 16 април 2019
„Лошо момиче“ в кината от 12.04.2019 г. Снимка: А плюс Филмс
„Лошо момиче“ в кината от 12.04.2019 г. Снимка: А плюс Филмс

Българинът харесва доброто кино, но се влюбва, когато то се преплита с родния талант. „Лошо момиче“ и „Хелбой“ са две от най-големите заглавия през годината, които дебютираха през изминалия уикенд на българската сцена, но само едно от двете оправда очакванията.

Първият от двата филма е изцяло родно производство. Той е плод на колаборацията между Булфилм и БНТ и бележи режисьорския дебют на Мариан Вълев, или както е по-известен на широката аудитория - „Куката“ от „Под прикритие“.

Лошо момиче“ обра овациите в общо 57-те екрана, на които бе прожектиран през изминалата седмица. Общо 10 495 души (по данни на Националния филмов киноцентър) с очите си се убедиха, че крими-драмата е нещо повече от поредното филмово заглавие, което пълни програмата на салоните. Приходите, които „А плюс Филмс“ отчете след премиерата, са 95 792 лв. Така той отстъпва само на комикса „ШАЗАМ!“, но това е благодарение на различните цени на билетите. Българският филм бе изцяло на 2D, докато американската продукция се предлага на 3D и IMAX.

Другото голямо заглавие, което бе представено през уикенда, е съвместна продукция с огромно българско участие. Това е и причината мнозина да си закупят билети за премиерата на „Хелбой“, но отзивите далеч не оправдават очакванията. Преиздаденият комикс-филм срещна широко неодобрение, заради изтъркания си сюжет и прекалено скорошното създаване след първата екранизация (2004 г.).

Едва 4720 зрители са проявили интерес към него, което носи приход от само 46 138 лв. за BS Films. Неприятната изненада е факт и защото филмът не се предлага в 3D. Дори можем да кажем, че това е прецедент за комиксите, особено в последните десетина година.

Сега всички погледи са насочени към предстоящата премиера на последната част от поредицата „Отмъстителите: Краят“. Ще е особено любопитно да видим как ще се представи един от най-успешните франчайзи в съвременното кино и как всъщност любимците ни от Marvel ще успеят да поправят злината, сторена от Танос.