Радослав Миленков е номиниран за подуправител на БНБ

До кандидатурата се стигна, след като Димитър Костов подаде оставка от поста си в началото на март

17:19 | 8 март 2019
Обновен: 05:32 | 2 юни 2020
Снимка: Bulgaria On Air

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предложи на Народното събрание кандидатурата на Радослав Миленков за подуправител на БНБ – ръководител на управление „Банков надзор“, посочва банката в прессъобщение. Миленков е председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от ноември 2014 г.

До кандидатурата на Миленков се стигна, след като миналата седмица подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Банков надзор” Димитър Костов подаде оставка.

Костов е възнамерявал да се оттегли още през 2018 г., но е забавил оставката по молба на управителя Димитър Радев заради задачите, свързани с присъединяването на България към Единния надзорен механизъм (ERMII, т. нар. чакалня на еврозоната).

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли 2018 г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ)“, написа Костов в писмо до Управителния съвет на банката.