Горанов: Искът на Оманския фонд е несъстоятелен

Министърът на финансите обясни защо се налага емисия дълг от 5.3 млрд. лева

15:28 | 27 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Владислав Горанов, министър на финансите, фото: МФ
Владислав Горанов, министър на финансите, фото: МФ

Искът на Оманския фонд, акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), към българската държава е неоснователен, каза пред журналисти днес в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Наели сме адвокати за защита на тази позиция и имаме капацитет и опит в подобен вид дела и не сме притеснени, добави той.

Преди два дни стана известно, че инвестиционният фонд на Оман, акционер във фалиралата КТБ, е завел дело срещу България. Делото е заведено пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон на 22 октомври, съобщи в събота BloombergTV.bg, позовавайки се на информация от съда.

Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава дял от 30% в КТБ, която фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам, пояснява Investor.bg.

Министърът на финансите обясни също, че заложените нови емисии за дълг от 5.3 млрд. лв. ще осигурят финансиране на бюджетния дефицит,  плащания по падежиращ  дълг и буфери, които държавата да има като ликвидност