Д. Радев: България вероятно ще приеме еврото по-късно през 2025 г.

Той очаква, че страната ни ще изпълни критерия за инфлацията след юни месец

12:10 | 18 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България по-вероятно ще се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 година. Това прогнозира гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА във Вашинготон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Гуверньорът на централната банка смята, че от позицията на конвергентния доклад за влизането на страната ни в еврозоната намалението на инфлацията трябва да е по-осезателно.

Според него по-вероятният сценарий България да изпълни инфлационния критерий, който е определян като единствения, който сега страната ни не покрива, е да стане по-късно тази година, а не през юни. „И това ще ориентира влизането в еврозоната през 2025 г., макар не в нейното начало“, очаква Радев.

Той припомни, че в режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. Той подчерта, че затова ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма.

На въпрос дали може чрез бюджета да се повлияе на инфлацията и има ли място темата за промяна на данъчния модел, управителят на БНБ отговори, че „бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин – антиинфлационен, какъвто в момента той не е“.

Димитър Радев обясни, че глобалният, а и досегашният опит за управлението на бюджета на България, показват, че най-добре това може да се постигне чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите.

По думите му, ако под промяна на данъчния модел се разбира увеличение на данъците, „независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната, по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор“.

Гуверньорът посочи, че БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап в техническата подготовка за еврозоната. „Инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати, и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено. Представяме подробна информация на нашия уебсайт и чрез други платформи“, отбеляза Димитър Радев.

Той коментира и растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено".