Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сивият сектор може да повлияе на България по пътя към еврозоната

Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, в "Бизнес старт" 11.04.2024 г.

12:50 | 11 април 2024
Автор: Георги Месробович

Въпросът е, дали сивият сектор има силата да спре влизането на България в еврозоната, тъй като ще изпита проблем с обмяната на големите количества пари. Има прекалено много такива пари в държавата, при които ще има огромен проблем с обмяната, когато влезнем в еврозоната. Стагнацията на икономиката ще доведе до забавяне на ръста на заплатите, което ще облекчи натиска върху инфлацията. Това ще помогне на България да покрие инфлационните критерии за еврозоната, това коментира Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Икономическата обстановка в Европа и в България не е в добро състояние, наблюдава се стагнация и ниски темпове на растеж, а това съчетано с политическа криза усложнява ситуацията, каза Шулева. От началото на годината се вижда забавяне на всички икономически процеси у нас, свързани с производството, износа и инвестициите. Най-големият проблем пред инвеститорите е влошената политическа обстановка, която създава непредвидимост в действията на държавата.

„В последните 3-4 години имаме нестабилна политическа обстановка, която не влияе добре върху бизнеса. Резултатите вече започват да стават очевидни. Имаше известен ръст след пандемията, с оглед възстановяване на икономиката, не зависимо от сложната политическа обстановка. Но тази възможност за възстановяване се изчерпа и в момента икономиката в България е под влияние на проблемите, които има Европа и най-вече Германия, тъй като европейските пазари са най-големите за българската икономика – тя вече започва осезаемо да страда.“

Гостът обясни, че нивата на инвестициите у нас сега се доближава до нивата от 2000 г. - когато България все още не е имала инвестиционен рейтинг. Това е обезпокояващ тренд, който показва, че картината на инвестициите у нас не се променя, а те са нужни за да повишим конкурентоспособността на икономиката си. Постоянно се правят сравнения между заплатите у нас и тези в Европа, но когато произвеждаме значително по-малко от държавите в ЕС няма как да видим подобрение на стандарта на живот. Политическите субекти водят кампании, отправяйки различни нападки към останалите, а изграждането на икономическа визия за бъдещето е на заден план.

Гостът изрази притеснение за влизането на страната ни в еврозоната, въпреки че се вижда желание от страна на управляващите за членството на България.

„За съжаление от нещата, които се случват в страната започвам да изпитвам притеснения от гледна точка на това – дали наистина силите, които получиха не малки суми в чували, искат да отидем в еврозоната, защото се задава въпросът – как ще ги обменят в евро? Има прекалено много такива пари в държавата, при които ще има огромен проблем с обмяната, когато влезнем в еврозоната. Аз си задавам въпроса дали тези сили нямат достатъчно силно влияние, за да могат да ни спрат. Надявам се да не съм права и наистина декларациите, че ние вървим уверено към еврозоната ще бъдат подплатени с реални действия.“

Тя допълни, че страната се справя добре с постигането на инфлационния критерии на фона на останалите източноевропейски държави. Стагнацията на икономиката ще доведе до забавяне на ръста на заплатите, което ще облекчи натиска върху инфлацията. Гостът смята, че има реални шансове за членство през 2025 г., ако сивият сектор не се намеси.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.