Избирателната активност в ранния следобед е 17,6%

България гласува в опит да прекъсне политическата парализа, коментират световните медии

14:15 | 2 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Димитър Кьосермалиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосермалиев, Investor Media Group

Към 13:00 часа избирателната активност за 48-ото Народно събрание е 17,6%. За момента се запазва ниска и върви в същия порядък, какъвто бе на последните парламентарни избори на 14 ноември миналата година, когато отново е била около 17,5% около 13:00 часа. Това показват данни на "Галъп", цитирани от БНР.

“Традиционно в сутрешните часове са активни хората в по-малките населени места, а също и по-възрастните избиратели. Около обяд се активизират областните центрове, по-големите градове и хората в икономически активна възраст. След обяд чакаме по-голяма активност от столицата. Към момента по-активно започват да гласуват хората от по-големите градове и областните центрове“, каза социологът Яница Петкова от агенция “Галъп“

“Спрямо резултатите до момента се очаква се по-скоро ниска избирателна активност, каквато прогнозирахме последните няколко седмици. Освен, ако няма някаква активизация в следобедните часове, някаква неочаквана вълна“.

Българските гласоподаватели се връщат пред урните за четвърти път за по-малко от две години в неделя, докато най-бедната държава-членка на Европейския съюз се бори да прекъсне цикъла на политическа парализа и се сблъсква с прекъсване на дългогодишните връзки с Москва, пише Bloomberg за изборите в страната.

Вакуумът на властта може да попречи на способността на България да се справи с рекордната инфлация, приемането на еврото след две години и последиците от войната на Русия в Украйна. Почти изцяло зависима от вноса на енергия от Кремъл преди инвазията, прекъсването на досатвките на газ от страна на Русия – нация, която споделя история и традиция с България – тласна членката на ЕС в най-тежката криза от десетилетия.

Българите отиват днес до урните за четвърти път в рамките на 18 месеца, съобщава Франс прес и добавя, че предизборната компания е била доминирана от инфлацията и покачващите се цени на горивата, които са изместили темата за войната в Украйна.

Според Би Би Си България е една от най-зависимите от руския газ в Европа, но българите все повече се питат дали изобщо имат нужда от него.

Гласоподавателите упражняват правото си на глас с нищожна надежда за сформиране на стабилно правителство, заради дълбокото разделение сред политическия елит, коментира агенция "Ройтерс".

България е обхваната от такъв политически хаос, че провежда четвърти предсрочни избори за по-малко от две години, отбелязва Евронюз и прогнозира, че политическата нестабилност в страната може да се отрази на амбициите й за влизане в еврозоната.