ПП и БСП се договориха за приоритети на правителството, ДБ също ги подкрепи

Асен Василев е провел консултации с Корнелия Нинова и Христо Иванов в Народното събрание

17:50 | 2 юли 2022
Обновен: 20:51 | 2 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предложеният за кандидат-премиер на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев заяви след края на разговорите с БСП, че двете партии са постигнали съгласие по приоритетите на правителството. Малко по-късно той е разговарял и с лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който също е изразил подкрепата си към постигнатите решения, предава Investor.bg.

"За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори", каза след края на консултациите в Народното събрание (НС) съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Ще участваме с целия ресурс, който имаме, ангажира се той.

Иванов допълни, че са благодарили на Кирил Петков за свършеното през последните 6 месеца, което е дало много добра основа, от която да се продължи.

Участниците в срещата са обсъдили програмата и приоритетите на бъдещото правителство. За ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента. Сред приоритетите също са енергийната независимост, Шенген и еврозоната, както и укрепването на сектор "Сигурност" и модернизирането на армията.

Иванов заяви, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. "За мен това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той допълни, че очаква сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет.

"Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност", каза още Иванов.

Както и с "БСП за България", имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи и номинираният за премиер от ПП Асен Василев.

Структура и персонален състав не са обсъждани, допълни Василев.

Той каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група, а след това "и с всички депутати, които са способни да вземат независимо решение". 

Асен Василев, Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров от ПП се срещнаха днес в сградата на Народното събрание с Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов от ДБ. По-рано от "Продължаваме промяната" се срещнаха и с Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, Филип Попов и Атанас Зафиров от БСП, след което обявиха, че са постигнали съгласие по приоритетите на правителството.

"Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажименти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет", каза той, цитиран от БНТ.

"На първата среща от преговорния процес отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко", заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях е, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца".

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка, уточни лидерът на БСП.

На срещата е обсъден е и въпросът с руските дипломати.

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализира диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес", каза Нинова.

Василев допълни: "Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските - за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота".

Асен Василев каза също, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори, но вратата на ПП е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Още новини четете на сайта www.investor.bg