Български и гръцки регулатори сертифицираха интерконектора IGB

Газовата връзка ще позволи на България да получава пълния договорен обем азерски газ

17:20 | 1 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новата газова връзка между България и Гърция получи официално разрешение за ползване, а ICGB беше сертифицирана като независим преносен оператор на преносна система за природен газ от Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган за енергия на Гърция (RAE) Това съобщават от българския енергиен регулатор, предава Investor.bg.

Оттам допълват, че решението е съобразено и със становището на Европейската комисия от 28 юни по Проекта на съвместно решение за сертифициране на дружеството. Европейската комисия е одобрила подхода на двата национални регулаторни органа, като е направила конкретни коментари, които са взети предвид в максимална степен и са отразени в съвместното решение за сертифициране.

С полученото одобрение IGB вече може да бъде въведен в търговска експлоатация. Това дава и нов маршрут за природен газ за потребителите в Югоизточна Европа. През газовата връзка в страната влиза газът от Азербайджан, договорен преди години. Досега страната ни го получаваше през алтернативно трасе, но не в пълния договорен обем от 1 млрд. куб. метра годишно.

Тези количества стават съществени за страната ни на фона на спрените доставки от "Газпром".

Проектният капацитет на новия интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб. м природен газ годишно. Това дава допълнителни възможности България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал при Александруполис. Така новата газова връзка е и още един маршрут за транспортиране на втечнен газ в региона.

В по-дългосрочна перспектива по интерконектора IGB ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни, посочват още от КЕВР.

Повече новини по темата четете на сайта www.investor.bg