Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Енергийните политики на Сирма изпълняват целите за устойчиво развитие на бизнеса

Станислав Танушев, директор за връзки с инвеститорите и устойчивостта в Сирма Груп Холдинг, "Чиста енергия", 21.02.2024 г.

21:30 | 21 февруари 2024
Обновен: 14:50 | 23 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

Българската софтуерна компания Сирма Груп Холдинг приключи в края на миналата година проект за внедряване на фотоволтаична система на покрива на сградата на своя централен офис в София. Причините за това решение се разделят на външни и вътрешни, разкрива директорът за връзки с инвеститорите и устойчивостта в Сирма Груп Холдинг Станислав Танушев, в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

"Външните причини се намират в това, че основният ресурс, който компанията ползва е електрическа енергия. Съответно оттам идва най-големият ни въглероден отпечатък, така че искаме да подпомогнем целите за устойчиво развитие. Вътрешните причина са, че сме силно зависими от електрическата енергия. Ако тя спре или цената ѝ се повиши прекалено много, това неминуемо ще се отрази и на нашата дейност."

Танушев разказва, че решението за внедряване на фотовлтаичната система е взето в началото на 2023 г., като тя заработва през м. септември. От компанията си поставят за цел 30% от енергията, която потребяват, да се генерира с помощта на този проект.

"През тези първи 3 месеца постигнахме 23-24%, което ни дава всички основания да смятаме, че 30% ще бъдат изпълнени за 1 цяла година."

Гостът разкрива, че в проекта са инвестирани над 200 000 лв., като по негови думи те би следвало да се изплатят обратно в рамките на 3 години. Танушев разказва, че голяма част от решенията на компанията по един или друг начин помагат на техните клиенти да станат по-устойчиви.

Според Танушев родните инвеститори не се интересуват толкова много от устойчивите практики на компаниите, като в неговия случай той си обяснява това с факта, че Сирма Груп Холдинг е отдадена и прозрачна на тема екосъобразност.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.