Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автомобилната индустрия бързо ще се адаптира и допринесе за въглеродната неутралност

арх. Любомир Станиславов - изп. директор и член на УС на Automotive Cluster Bulgaria, „Чиста енергия“, 14.02.2024 г.

21:32 | 14 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

Автомобилната индустрия ще бъде първата, която ще се адаптира и ще допринесе за това да не се увеличават парниковите газове, независимо дали става дума за производство или постепенното ограничаване на автомобилните емисии. В България има редица компании, направили значителни инвестиции в тази сфера, а на преден план в ежедневните им теми са енергийната ефективност и покриването на стандартите за въглеродна неутралност, за да могат да запазят конкурентно преимущество и да разширят своята клиентска база. Това разкри арх. Любомир Станиславов, изп. директор и член на УС на Automotive Cluster Bulgaria в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

"Големите производители вече са поставили условие на своите доставчици от 1 ниво да могат до 2030 г. да постигнат въглеродно неутрално производство. Компаниите имат доста малко време, в което да се адаптират и да променят начина на ползване и добиване на енергия. Заплахата пред тях е голяма, защото ще има санкции за тези, които не могат да изпълнят тези правила. Най-голямата санкция е, че част от тях могат да загубят договорите, по които работят."

Станиславов изтъква, че няма съмнения, касаещи адаптацията на предприятията, тъй като това ще бъде изискване, за да могат да продължат да бъдат доставчици. По негови думи скептицизмът произлиза основно от това, че определени производители, основно от Азия, няма да бъдат принудени да спазват подобни екосъобразни правила, като по този начин получават известно търговско предимство. По този повод гостът разказва, че в момента Европейската комисия прави разследване за спазването на тези екологични норми и нерегламентираната държавна подкрепа, която китайски компании получават. Затова е възможно паралелно с прилaгaнeто на тези норми да се наложат и данъци, изравняващи условията за правене на бизнес на европейските и азиатските компании.

По отношение на подхода при снабдяване с електрическа енергия, възприет от компаниите в автомобилната индустрия у нас, Станиславов разделя предприятията на 2 типа: енергоемки и неенергоемки. Тези, които не консумират голямо количество енергия, могат да задоволят потребностите и изискванията чрез изграждането на фотоволтаични инсталации, докато при енергоемките компании е необходимо да се помисли и за друг тип производство на енергия.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.