Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пълната либерализация на енергийния пазар у нас е възможна и се очаква от години

Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт в предаването, "Чиста енергия", 13.09.2023 г.

21:32 | 13 септември 2023
Обновен: 18:42 | 15 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Вече има внесени законодателни промени за пълната либерализация, която трябва да започне от началото на следващата година, но ще бъде поетапна. През следващите 2 години ще се създаде нов компенсаторен механизъм, който малко да отложи пазарния елемент в цените на домакинствата. Това отлагане ще продължи до края на 2025 г. съответно в началото на 2026 г. ако няма промяна в законодателството или ново решение на парламента, би трябвало да видим и либерализирането на този сегмент. Това каза Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

В ефира на предаването Стайков коментира настоящите проблеми с ПВУ, като според него те са свързани основно със забавянето на редица реформи по обясними причини и заедно с това плащанията по различните значими етапи. Той разказва, че тази година прогнозите са вещаели две плащания, но се очаква в най-добрия случай да получим едно, като съществува риск, ако не се изпълнят реформите дори и то да бъде отложено за следващата година. Това създава допълнителни проблеми, защото тези плащания са свързани с изпълнението на проекти, разплащането по тях и със самото изпълнение на Плана. Имаме и краен срок-средата на 2026 г., тоест всяко забавяне е свързано с рискове за неизпълнение на въпросните инвестиции и загуба на пари, които могат да се прехвърлят към други по-напреднали в изпълнението на своите планове страни.

Гостът разказва, че имаме възможност да наваксаме изоставането, но с много сериозна работа от страна предимно на парламента. Той изтъква, че постоянно се внасят нови законопроекти и се наблюдават индикации, че се работи в тази посока. По думи на Стайков ако всичко върви по план, тези реформи могат да станат факт до края на годината, но не се изключва и рискът това да не се осъществи.

"От страна на правителството изразиха готовност да включат глава за REPowerEU в Плана, но това е обвързано заедно с предоговарянето на условията по него, което беше прието с решение на парламента от началото на годината, тоест би трябвало двата процеса да вървят паралелно. За момента нямаме много информация докъде е стигнал процесът по предоговаряне на Плана. Надяваме се това да стане до края на годината. Както виждаме, правителството си е поставило още по-амбициозни срокове-септември да приключи с реформите, съответно да изпрати нотификациите и плащането до края на годината."

Стайков разказва, че ВЕИ секторът у нас е изцяло доминиран от частния. По негови думи за около година новите мощности във фотоволтаичните централи почти са се удвоили. Това са частни инвестиции, които не разчитат на държавна подкрепа.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Чиста енергия“ може да намерите тук.