МААЕ за АЕЦ в Украйна

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, Давос 2022

08:00 | 27 май 2022
Преводач: Мария Попова

Толкова много теми има за обсъждане тук в Давос, а сред тях и сигурността. Вие многократно сте искали достъп до Запорожката атомна централа в Украйна, която е окупирана от руснаците. Защо вашите инспектори не могат да отидат там?

Като цяло, ситуацията в Украйна е безпрецедентна. Води се война в страна, която има огромна ядрена инфраструктура – 15 реактора разположени в четири централи. Успяхме да направим някои неща. Аз бях в Чернобил преди няколко седмици. Но остава проблемът с атомната централа, която и вие споменахте, Запорожие, а тя е много близо до зоната на бойни действия. Оттук, разбира се, произтичат и проблемите с посещението на нашите инспектори. Това е окупирана централа, която принадлежи на Украйна, но е под руски контрол. Затова възникват доста проблеми, които не са от техническо естество, а по-скоро от политическо.

Дали ще получите достъп? Това е най-голямата атомна централа в Европа

Да, тя е най-голямата не само в Украйна, но и в Европа – има 6 реактора. В момента текат консултации с украинското правителство, а също сме в контакт и с руските власти, разбира се. Това е неизбежно, след като те са завзели централата. Опитваме се да осигурим достъп възможно най-скоро.

Разбрахме, че руснаците са казали, че ще задържат централата под свой постоянен контрол и изискват украинците да им плащат за електричеството.

Имаше някои изявления в този смисъл, но нищо не е официално потвърдено до момента. Мога само да кажа, че сме в странна ситуация: централата е в руски ръце, но  се експлоатира от украинци и захранва украинската, а не руската електроснабдителна мрежа.

Какво можете да направите при тези обстоятелства?

Трябва да отидем там. Причината това да се налага е, че там има над 30 хиляди килограма плутоний, 40 хиляди килограма обогатен уран и ние сме тези, които трябва да се уверят, че този материал е там и не е отклонен към други потребители. До момента, нашите инспектори нямат достъп и това означава, че може да има извършени нарушения.