МААЕ за ядрените програми на Иран и Северна Корея

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

08:00 | 27 май 2022
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за Иран. Следващият месец очакваме да публикувате резултатите от двегодишното ви разследване. Открихте частици уран на някои места в Иран. Какво можете да ни кажете?

Работим с Иран, разговаряме с тях и мога да кажа, че разследването и консултациите продължават и в момента. Докладът и моите заключени скоро ще бъдат публикувани. Това, което сега мога да кажа е, че всичко е един много сложен процес и той все още не е приключил.

Означава ли това отново да сме в безизходица?

Надявам се, че не.

Не звучите като оптимист.

Професионално, аз трябва да съм оптимист. Аз съм дипломат и винаги се опитвам да бъда. Такава е работата ми.

Сигурен ли сте, че към момента Иран не се опитва да разшири ядрените си възможности?

Те го правят, те увеличават и укрепват ядрените си възможности, ако под това разбираме обогатяването на уран и разширяване на инфраструктурата. Това, което трябва да потвърдим е какво се случва с някои неща, които открихме там, а не би трябвало да са там. Следи от уран на места, които не са обявени като площадки използващи уран или не са места, на които има причина да се намира уран. Затова ние питаме какво е това? Какво се е случвало тук? Къде е материалът?

За да разберете дали правят ядрена бомба?

За да разберем къде е този материал и за какво е бил използван. Тогава можем да стигнем и до други изводи.

Как гледате на Корея в момента?

Корея е една от горещите точки, където нещата също са объркани. Те дори са натрупали повече материал, те имат ядрен арсенал, защото вече са преминали тази граница и разполагат с ядрени оръжия, а активността им нараства. Разполагаме с информация, че те се подготвят за поредния, за още едно ядрено изпитване, изпитване на поредната бомба.