Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Решението на ЕСПЧ вкарва юридическа рамка в борбата с климатичните промени

Ремина Алексиева, автор в Климатека и анализатор в програма „Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията

21:35 | 13 май 2024
Обновен: 16:56 | 14 май 2024
Автор: Павел Велев

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна отговорността на държавите за опазването ни климата. От гледна точка на състава на съдиите решението на Европейския съд по правата е влиятелно решение – около 600 страници. Има доста работа по това да се разтълкува какво ще означава в бъдеще. Решението е обвързващо – съдиите на национално ниво ще трябва да се съобразяват с него, заяви Ремина Алексиева, автор в Климатека и анализатор в програма „Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

Решението е признание, че климатичните промени са факт. Зеленият преход и намаляването на въглеродните емисии са стигнали до момент, когато се предлага рамка за тяхната оценка. Зелената сделка е посока, в която ние като континент и съюз сме тръгнали.

Прогнозира се, че на политическата сцена правото ще е доста влиятелно.

До сега имахме планове, ангажименти, които се сключваха на ниво правителство или министерство. В момента има юридически разговор за спазването на тези ангажименти.

„Решението е юридически скрепен инструмент, който може да ни помогне да държим държавите членки отговорни“.

На въпроса как ще бъде санкционирана дадена държава, ако бъде призната за виновна, експертът отговори, че действа обичайният механизъм, по който функционира Европейския съд по правата на човека.

„Имаме диалог за климат и човешки права за отговорността на държавите (…) Има механизъм, по който ние по-добре да наблюдаваме какво вършат държавите, например България в тази посока и да я държим отговорна“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.