Ролята на петрола в зеления преход

Дейвид Дороти, директор Петрол и ВЕИ в Bloomberg NEF

18:00 | 4 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да се потопим в петролната тема. Индустрията полага усилия да получи роля в прехода към зелената енергия. При мен е Дейвид Дороти, директор Петрол и ВЕИ в Bloomberg NEF. Преди да говорим за прехода, кажете ни къде е петролът като цена, потреблението и баланса на търсене и предлагане?

Интересни бяха последните няколко месеца. Забелязваме, че администрацията на Байдън е с най-лошите резултати в цените на бензина в първите си 2г. от мандата в сравнение с последните 7 президента.

Лош старт, но се връща към нормални нива. Към нивата, на които цените са били, когато са полагали клетва.

В Европа е друго. Начисляването на акцизи върху горивата не води до незабавно отражение върху разходите на потребителите.

В САЩ нещата изглеждат добре като разходи за потребителите. В Европа – малко по-малко.

Цената на Брент и WTI се отблъснаха нагоре и продуктите като дизел и бензин са европейските потребители поскъпнаха.

Брент е на 80 долара за барел. Това достатъчно ли е, за да тръгнат капиталовите разходи, необходими да бъдат направени от големите петролни компании? Или има вече пик?

Да, капиталовите разходи на най-големите листнати играчи паднаха до нивата от 2015г. Мисля, че твърденията за липса на инвестиции са малко преувеличени. Забелязваме инвестиции в области с нисък въглероден отпечатък и ниски разходи, например в Гвиана и съществуващите петролни полета в Близкия изток. Това е позитивно.

Реалният риск за цените е затварянето на рафинериите. Там се получава намаляване на вътрешното предлагане и ръст на цените на бензина и дизела. Дори и при намаляване на цената на суровия петрол, продуктите не са засегнати от него.

Да не забравяме колко бяха високи маржините на рафиниране отпреди няколко години. Докъде сме с прехода? Май големите европейски и американски петролни компании се разминават. Какво става според вас?

Европейските играчи леко ограничиха разговорите срещу петрола. Нискоразходните и нисковъглеродни теми са основни. Не може да се пренасочим твърде бързо от петрола и природния газ.

Петролът има пикове в цената. Ако ги сравним с предлагането, забелязваме пикове при бензина и дизела, което е добре за европейците и американците като потребители. Но други части на света разчитат на тези горива за отопление например. Това е мъчително.

Трябват инвестиции в петрол до 2030-2040г. дори при свят на нулев въглерод, но трябва да има пренасочване към нисковъглеродното предлагане. Първо трябва да има заместител на петрола, преди да падне търсенето му.