Злоупотребява ли Кремъл с доставките на "Газпром"?

Русия твърди, че доставките й не достигат нивото от предходните години, защото все още запълва вътрешните хранилища

18:02 | 27 октомври 2021
Обновен: 18:42 | 27 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В миналото заплахата срещу руския президент Владимир Путин с огромна антитръстова глоба е била ефективен начин за промяна в поведението на експортния монополист "Газпром" в ЕС, така че защо Брюксел да не опита отново? Този въпрос задават журналистите Америка Ернандес, Пиетро Ломбарди и Саймън ван Дорп от Politico. 

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон съобщи на европейските енергийни министри във вторник, че антимонополните органи на Брюксел започват да събират доказателства, за това дали покачващите се цени на енергията не се дължат на незаконна дейност на някой от основните доставчици на газ в блока.
Европейската комисия потвърди, че са изпратени въпросниците до всички страни, които биха могли да помогнат за обединяване на аргументите в дело за най-належащата икономическа криза тази есен.

Органите за защита на конкуренцията в Брюксел избягват да споменават "Газпром" по име, но това няма да е първият им сблъсък с компанията. Тя осигурява повече от 40% от вноса на газ в ЕС и е била обект на едно от най-силните антитръстови дела, които Брюксел някога е водил, от 2012 до 2018 г. Въпреки че това разследване не доведе до зашеметяващата глоба, която водещите критици на Русия като Полша и Литва искаха, то накара Газпром да промени радикално своя бизнес модел в Централна и Източна Европа.

Самият Путин дава двусмислени идеи за мотивите на Русия. От една страна, той отрича, че Русия използва най-големите газови запаси в света като геополитическо оръжие. От друга страна, той едновременно предполага, че потоците могат да се увеличат значително, ако бъде дадено правно разрешение за изключително противоречивия тръбопровод "Северен поток-2", предназначен да пренася руски газ директно в Германия. "Газпром" не отговори на искането за коментар. Симсън обеща във вторник, че Брюксел ще разгледа "широко разпространената загриженост за манипулациите на пазара или спекулациите". Това ще бъде музика за ушите на полския премиер Матеуш Моравецки, който казва, че разследването може да "отрезви Газпром".

Глоби за тръбопроводи

Адвокатите се съгласиха, че има смисъл да се обърне към Закона за конкуренцията, най-мощното единично политическо оръжие на Европейската комисия. "Въпреки че разследването може да бъде политически предизвикано от кризата с цените на енергията, не изглежда неразумно да се изследва текущата динамика на пазара през призмата на законодателството в областта на конкуренцията", - казва Натура Грасия, адвокат по въпросите на конкуренцията в Linklaters.


"Брюксел може да разследва злоупотреба с господстващо положение от страна на "Газпром", като се опитва да събере доказателства, че компанията е задържала доставки, за да увеличи цените, или за антиконкурентни ограничения в договорите между доставчици на газ на едро като "Газпром" и европейските доставчици на газ на дребно“, добави Грасия

Алън Райли, адвокат, специализиран в антитръстовото, търговското и енергийното право на ЕС, който преди това е консултирал полски и украински енергийни компании, казва, че има достатъчно доказателства за започване на разследване за злоупотреба с господстващо положение от страна на "Газпром".

"Имате доминиращ доставчик, който умишлено отказва да доставя газ без търговска причина. Директно използват своята пазарна позиция, за да ограничават доставките", казва още Райли.

Европейската комисия може да наложи глоба до 10% от оборота на компанията за финансовата година. Въпреки че през 2018 г. "Газпром" избегна сериозните последици, бе принуден да се откаже от тактиката "разделяй и владей" в Източна Европа, където можеше да диктува цените за всяка от страните. В случая ЕС принуди да спре да настоява за договори, в които източноевропейците не могат да препродават газ на съседите си, и отстрани клаузите, в които бяха изключени конкурентите на "Газпром".

Американският старши съветник по глобалната енергийна сигурност Амос Хохщайн заяви в понеделник, че Русия има необходимия газ, за да поддържа доставките.


„Ако Русия има газ за доставка на Европа през „Северен поток 2“, както предполагат, това означава, че тя има газ, за да го доставя и през украинската система или други тръбопроводи... Това е, което очакваме и това, което според мен трябва да очаква всеки отворен, свободен пазар."

Русия твърди, че доставките й не достигат нивото от предходните години, защото все още запълва вътрешните хранилища, но енергийният икономист Джак Шарплес, който редовно съветва участниците в европейския газов пазар, подчерта потенциалните антитръстови проблеми.

Споделя, че това, което "Газпром" прави в момента, е да увеличи печалбата. Ако даде повече, тогава най-вероятно ще намалят печалбата си. Това вид злоупотреба с пазарна мощ и отказът от доставки за поддържане на високи цени де факто е антиконкурентен.