Обезценяването на турската лира вече заплашва корпоративните пазари

Голямата девалвация би отслабила капиталовите коефициенти на банките и би стимулирала продажбата на банкови облигации.

10:00 | 19 октомври 2021
Обновен: 10:12 | 19 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поевтиняването на лирата през този месец заплашва да провали оживлението в турските корпоративни облигации, което носеше на инвеститорите една от най-големите доходности на развиващите се пазари.

Дългът, който донесе на инвеститорите възвръщаемост от 4,4% през 2021 г., не се представи добре, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни трима централни банкери миналата седмица. С падането на лирата средната доходност по облигациите на турските компании се повиши до най-високите си нива от пет месеца до 4.82%.

Преди това разходите за корпоративни заеми в Турция до голяма степен устояха на въздействието на кризата с китайската група Evergrande и нарастващите опасения от страна на Федералния резерв на САЩ, който ограничи апетита за по-рискови активи на нововъзникващите пазари.

Нарастващият износ, завръщащите се туристи и възраждането на европейските пазари накараха инвеститорите да се насочат към турския корпоративен пазар с активи за 40 млрд. долара. Междувременно кредитите на развиващите се пазари загубиха 2.5% от общата възвръщаемост през периода.

Според притежателите на облигации казват, че обезценяването на лирата, което достигна до 20%, е твърде голямо, за да остави корпоративния дълг незасегнат.

„Колкото по-голям и по-бърз е спадът на лирата, толкова повече може да навреди на корпорациите“, казва Омотунде Лавал, ръководител на корпоративния дълг на развиващите се пазари в Barings. Въпреки че някои компании са хеджирали валутните си рискове, никоя не е предвидила лирата на ниво от 9 за долар, добави тя. „Ще отнеме известно време, докато корпорациите успеят да повишат цените, за да компенсират обезценяването.“

Очаква се централната банка да намали лихвите в четвъртък. Ердоган - чиято управляваща партия в продължение на десетилетия основава своя избирателен успех на бързи нива на икономически растеж - твърди, че по-високите лихвени проценти покачват цените, а не че ги задържат.

Кредиторите като Akbank TAS и Ziraat Bankasi AS, които излизат на пазара поне два пъти годишно за рефинансиране, „подсладиха цените“ на чуждестранните си заеми през март, когато лирата се срина след шоковото уволнение на предишния шеф на централната банка.

Akbank и Turkiye Ihracat Kredi Bankasi AS (Turk Eximbank) в момента са на пазара за рефинансиране и се очаква още поне три емитенти да заменят предишните си заеми. Akbank са отказали да коментират, а Turk Eximbank не са отговорили на телефонното обаждане и имейла с искане за коментар за Bloomberg.

„Изключителното обезценяване би навредило на доверието и Турция може да се сблъска с криза на валутната ликвидност“, казва Окан Акин, кредитен анализатор в AllianceBernstein в Лондон. „Това е много сериозен риск,  в период, в който е напълно възможност Федералния резерв да намали изкупуването на ценни книжа и облигации. Голямата девалвация би отслабила капиталовите коефициенти на банките и би стимулирала продажбата на банкови облигации. "

Дългът на мобилния оператор Turkcell Iletisim Hizmetleri AS с падеж през април 2028 г. скочи с пет базисни пункта до 4,84% в четвъртък, което е най-високото ниво от пет месеца. По същия начин облигациите на производителя на стъкло Turkiye Sise ve Cam Cam Fabrikalari в размер на 700 милиона долара и облигациите на производителя на бисквити, шоколад и сладкиши Ulker Biskuvi Sanayi AS с падеж през октомври 2025 г. скочиха до най-високата си стойност за почти шест месеца.