Лирата достигна ново дъно след поредните смени на Ердоган в централната банка

Ердоган уволни трима управители на централната банка през последните две и половина години поради разногласия в политиката

13:03 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската лира потъна до рекордни нива в четвъртък след персонални прoмени в комисията по парична политика на централната банка (MPC), направени от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Лирата поевтиня с 1,2% до 9,1846 за долар, след като Ердоган освободи трима членове на комисията и назначи на тяхно място двама нови членове.

Ердоган уволни трима управители на централните банки през последните две и половина години поради разногласия в политиката и поддържа неортодоксалното мнение, че високите лихвени проценти причиняват инфлация. 

Централната банка също намали наскоро лихвите, въпреки че инфлацията се повиши до близо 20%.

Комбинацията от политическа несигурност, нарастваща инфлация и намаляване на валутните резерви направиха лирата най-лошо представящата се валута на развиващите се пазари тази година с 23% загуба.

"Фактът, че паричната политика в Турция вече не е политически независима, изглежда се циментира ... Това не е добра поличба за турската лира", пише в бележка Антие Перфке, анализатор на FX и EM от Commerzbank.

„Тези участници на пазара, които се надяваха на обръщане на турската парична политика, имат все по-малко причини да го правят.“

Турските държавни доларови облигации също спаднаха.

В официалния вестник на страната се казва, че уволнените са подуправителите Семих Тюмен и Угур Кючук, заедно с друг член на MPC, Абдула Яваш.

Ердоган е назначил Таха Чакмак за заместник-управител на централната банка, а Юсуф Туна за член на MPC. 

Миналия месец централната банка неочаквано намали основния си лихвен процент до 18% от 19% въпреки годишна инфлация от близо 20%, което предизвика нова разпродажба на лирата, която също беше засегната от укрепването на долара спрямо други валути.

Основните промени в MPC идват, след като президентството заяви в сряда вечерта, че Ердоган се е срещнал с управителя на Централната банка Шахап Кавджъоглу.

Източници са заявили пред "Ройтерс", че и Яваш, и Кючук напоследък са се противопоставили на някои решения, взети от MPC, докато Кючук също беше против продажбите на резерви, за да се подкрепи лирата през предходните години.

"Кючук каза нещо в MPC, която все още се помни в банката: "Стабилността, репутацията и ценовата стабилност на лирата, които идват с тях, са предпоставки за икономически растеж и развитие, основано на производителността. Растежът, осигурен с други средства, няма да бъде постоянен“, каза източникът.

„Ако запазите лихвения процент по-нисък от този, който трябва да бъде днес, нивото, на което трябва да повишите лихвения процент утре, ще бъде по-високо от нивото, което трябва да бъде днес“, е казак Кючук.

"Мисля, че това е загуба за централната банка", каза източникът за отстраняването на членовете.

Кавчоглу заяви тази седмица, че намаляването на лихвения процент не е изненада и няма много общо с последващата разпродажба на лири.

Следващата среща на банката за определяне на политиките е на 21 октомври.

Миналата седмица трима източници, запознати с въпроса, заявиха, че Ердоган губи доверие в Кавджъоглу, по-малко от седем месеца, след като уволни предшественика му, и че двамата са общували малко през последните седмици.

Ердоган направи серия от промени в MPC през последните години. Той уволни трима управители на централната банка през последните две и половина години поради разногласия в политиката, което срина лирата и накърни сериозно доверието и предвидимостта на паричната политика.

"Уволнението на служители на централната банка посред нощ без много добро обяснение не е начинът, по който изграждате доверието в централната банка или укрепвате доверието на пазара", каза в четвъртък един чуждестранен инвеститор.

Основната инфлация достигна 19,58% през септември.

Ердоган назначи Кавджъоглу през март, след като свали Начи Агбал, политически ястреб, който повиши лихвите до 19%. Ердоган засили натиска за облекчаване през юни, когато публично заяви, че е говорил с Кавджъоглу за необходимостта от намаляване на лихвените проценти след август.