Ердоган отново притиска гуверньора на Централната банка да понижи лихвите

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент, Bloomberg Истанбул, 22.09.2021

14:10 | 22 септември 2021
Автор: Александра Попова

Гуверньорът на Турската централна банка Шахап Кавджъоглу вероятно ще вземе най-трудното си решение, откакто встъпи в длъжност през март – да намали лихвите и да рискува срив на пазара или да ги запази, и да посрещне гнева на президента Ердоган. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"В анкета на Bloomberg всички икономисти с изключение само на един прогнозираха, че банката ще запази основната лихва на 19%, след като миналия месец инфлацията на потребителските цени неочаквано нарастна, оставяйки реалните лихви негативни за първи път от октомври насам".

Един икономист прогнозира понижаване на лихвите с 50 базови пункта. Обичайно повишаването на лихвите би било немислимо, но в началото на месеца Кавджъоглу промени насоките към фокус над основната инфлация, която не отчете волатилни пера като храните и енергията и е много по-ниска, отколкото годишна обща инфлация", обясни Симин. 

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че лирата е изгубила над 16% от март след изненадващото назначение на Кавджъоглу. Едно преждевременно намаляване на лихвите би ощетило още повече турските активи.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.