Русия си постави цел за въглеродна неутралност

Страната е един от водещите производители на петрол и четвъртият по големина емитент на парникови газове

18:00 | 13 октомври 2021
Обновен: 18:22 | 13 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия си постави за цел да стане въглеродно неутрална в рамките на 40 години, заяви в сряда руският президент Владимир Путин. Това е забелжителна промяна в руската позиция спрямо климатичните промени, пише Bloomberg.

„Ние си поставихме конкретна цел - не по-късно от 2060 г.“, казва Путин в речта си по време на конференцията на Руската енергийна седмица в Москва. Обещанието му е последното от поредицата национални ангажименти, обявени преди спонсорираните от ООН преговори за климата, които ще се проведат в Глазгоу в края на месеца. 

Русия е един от водещите производители на петрол и четвъртият по големина емитент на парникови газове. Досега страната се съпротивляваше на международния натиск да предприеме стъпки за ограничаване на глобалното затопляне, а самият Путин доскоро отхвърляше рисковете, свързани с повишаването на температурите.

Преди две години нацията ратифицира Парижкото споразумение за климата от 2015 г., но предприе малко действия, докато през юни Путин не нареди разработването на въглеродна стратегия. През юли руският президент подписа закон за климата, който създаде рамка за зелени проекти и развитие на търговията с въглерод.

Повечето големи икономики се стремят да премахнат емисиите си до 2050 г. Само Китай, който все още се смята за развиваща се страна, също има за цел да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. Коментарите на Путин бяха първото официално потвърждение, че Русия най-накрая може да предприеме стъпки за намаляване на използването на изкопаеми горива.

Русия обмисля обещанието си да намали нетните емисии на въглероден диоксид със 79% от 2019 до 2050 г., според проектът за въглеродната стратегия, видян от Bloomberg News. В момента документът се обсъжда от министри, съобщават от пресслужбата на икономическото министерство. Той може да бъде променен преди началото на преговорите в Глазгоу.