Компании в САЩ ще работят денонощно, за да компенсират проблемите с доставките

Президентът Джо Байдън проведе среща с представители на бизнеса и ръководителите на пристащата в търсене на решения

16:01 | 13 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Намиране на решение на затрудненията във веригата за доставки в САЩ след претоварването на пристанище в Лос Анджелис ще бъде темата на среща, която Джо Байдън организира в Белия дом. В  нея ще участват корпоративни ръководители, лидерите на синдикатите, както и служителите на пристанищата, съобщата Bloomberg.

Летището в Лос Анжелис ще работи 24/7, като предстои и близкото пристанище Лонг Бийч да премине на този график. FedEx Corp., United Parcel Service Inc. и Walmart Inc. също така се ангажират да преминат към денонощна работа, добави служителят, докато TARGET. Corp., Samsung Electronics Co. и Home Depot Inc. също планират да направят промени, за да няма изоставане в разпространението.

Белият дом съобщи, че сред тези шест компании общо 3500 допълнителни контейнера на седмица ще се движат през нощта до края на годината. Големите компании обявяват, че ще използват увеличените часове, за да преместят повече товари от пристанищата, така че корабите да могат да се приближат по - бързо до брега". За разлика от водещите пристанища по света, пристанищата в САЩ не реализират всички възможности, предоставени от работата през нощта и през почивните дни.

Анализаторите виждат проблема с веригата за доставки като пречка за икономическия растеж, както и своите прогнози за следващите месеци, докато потребителите ги възприемат като знак за по-дълбоки проблеми в икономиката. Кошмарът на глобалната верига за доставки е на път дa се влоши.

Недостигът на компютърни чипове, голямата натовареност на пристанищата, сериозният недостиг на шофьори на камиони и крехките световни вериги за доставки са в състояние на изключителен стрес. Това пише CNN.

Повишаването на цените за потребителите забавя възстановяването на световната икономика. За съжаление, анализатор на Moody's предупреждава, че прекъсванията на веригата за доставки "ще се влошат, преди да се подобрят”.В доклада на Moody's пише, че  възстановяването на световната икономика продължава да набира скорост и става все по-очевидно как ще бъде бъде възпрепятствана заради прекъсванията от веригата за доставки.

Във вторник МВФ понижи прогнозата си за растежа на американската икономика за 2021 г. с един процентен пункт, което е максималната стойност за всяка икономика на Г7. МВФ се позова на прекъсванията във веригата за доставки и отслабването на потреблението, което само по себе си се дължи отчасти на затрудненията. Граничният контрол, ограниченията върху мобилността, липсата на глобален ваксинационен паспорт и намаленото търсенето, заради това, че повечето хора все още са вкъщи е перфектната буря за световното производство. То е възпрепятствано, тъй като доставките не се извършват навреме, разходите и цените се повишат, а растежът на БВП по света няма да бъде толкова стабилен.

Moody's заяви, че "най-слабото звено" може да се окаже недостигът на шофьори на камиони. Проблем, който доведе до натоварени пристанищата и изчерпано гориво на бензиностанции в Обединеното Кралство. Според докладът страните работят по различен начин, спрямо пандемичната си политиката. Докато Китай се стреми към нулеви случаи, Съединените Щати са по-готови да живеят с вируса. Това води до липса на съгласувани глобални усилия за осигуряване на безпроблемна работа на световната логистична и транспортна мрежа.