Имотният сектор в Китай отбеляза рекорд на понижения на кредитния рейтинг

Evergrande Group във вторник пропусна своя трети кръг от плащания по облигации за три седмици

13:05 | 12 октомври 2021
Обновен: 15:31 | 12 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските предприемачи продължават да страдат от понижаване на кредитния им рейтинг с най-бързите темпове от пет години, като неотдавнашният спад на продажбите на нови жилища добави към опасенията относно дълговете на сектора.

Moody’s Investors Service, Fitch Ratings и S&P Global Ratings намалиха рейтингите на китайските строители общо 91 пъти до 30 септември - три пъти повече от тазгодишните увеличения. Това вече е рекорден целогодишен брой понижения.

В знак на официална загриженост за здравето на имотния сектор, Китайската асоциация за недвижими имоти планира в петък симпозиум с предприемачи, за да научи за рисковете, пред които са изправени компаниите.

Evergrande Group във вторник пропусна своя трети кръг от плащания по облигации за три седмици, засилвайки опасенията на пазара от заразяване, включващо други предприемачи.

Някои притежатели на облигации заявиха, че не са получили купонни плащания на обща стойност 148 милиона долара по облигации на Evergrande за април 2022 г., април 2023 г. и април 2024 г., дължими до 0400 GMT във вторник, след две други плащания, които бяха пропуснали през септември.

Това поставя инвеститорите в риск от големи загуби в края на 30-дневните гратисни периоди, тъй като разработчикът се бори с повече от 300 милиарда долара задължения.

Общо 92,3 милиарда долара облигации, емитирани от китайски разработчици, ще бъдат дължими през следващата година, показват данните на Refinitiv.

„Виждаме още неизпълнения, ако проблемът с ликвидността не се подобри значително“, се казва в бележка на брокерската CGS-CIMB, добавяйки, че разработчиците с по-слаб кредитен рейтинг имат затруднения при рефинансирането в момента. 

Moody’s понижи рейтинга на Modern Land (China) Co. с три нива до Caa2 късно в понеделник и предупреди за по-нататъшно понижаване, след молбата на строителя да отложи погасяването на облигациите при голяма част от предстоящия матуритет.

Търговията с облигации с висока доходност остана слаба във вторник след пробив в предишната сесия поради опасения от бързо разпространяваща се зараза в сектора от 5 трилиона долара, която представлява една четвърт от китайската икономика и често е основен фактор при разработването на политики.

Данните от Шанхайската фондова борса показват, че петте най-губещи сред борсово търгуваните облигации в сутрешните сделки са емитирани от имотни фирми.

rating cuts

Малките разработчици Modern Land и Sinic Holdings бяха последните, които се опитаха да забавят крайните срокове, след като Evergrande и Fantasia пропуснаха плащанията си от септември.

Дълговите облигации на Modern Land, дължими през 2023 г., паднаха с 25%, докато облигациите на Sinic, дължими през 2022 г., нараснаха с 12%.

Modern Land, чиито акции спаднаха с над 3% до ново дъно във вторник, поиска от притежателите на облигации в понеделник да отложат дължимото погасяване по-късно този месец за три месеца, докато Sinic заяви, че вероятно ще изпадне в неизпълнение следващата седмица.

В понеделник звеното на Fantasia Holdings ограничи търговията с облигациите си в Шанхай, което често се извършва преди неизпълнение.