Китайските регулатори затягат контрола върху валутните дилъри

Новите правила и проверки идват в деликатен момент за китайската валута, която се намира близо до многогодишни върхове

11:49 | 29 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските регулатори затягат контрола върху вътрешното функциониране на валутния си пазар, принуждавайки банките да търгуват по малко и в по-малки граници, казаха пред „Ройтерс“ два банкови източника, като част от широк натиск за ограничаване на спекулациите.

Ходовете следват последните усилия за ограничаване на финансовите рискове, които включват забавяне на покачването на цените на суровините, забрана на транзакции с криптовалута и ограничаване на спекулациите с имоти.  В момента кампанията навлиза по-дълбоко и в ежедневните операции на FX бюрата на пазар от 30 трилиона долара.

Това е и последният пример за контрол, фокусиран върху валутата, който според анализатори може да има за цел да затегне каишката на юана в чувствителен момент, когато политиците в САЩ се готвят да изтеглят паричните стимули, а Китай изглежда ще добави още.

По-рано през септември брокерите престанаха да дават валутни прогнози след регулаторен натиск - властите също намекват, че банките и компаниите трябва да се подготвят за нестабилност.

През последните месеци много банки също изтеглиха отделни продукти за валутна търговия, затваряйки друг път за спекулации.

Наскоро представители на китайската държавна администрация по валутите (SAFE) са започнали ежедневни операции на площадките за търговия с валута от търговски банки до големи държавни кредитори, заявиха двата източника  на „Ройтерс“ от отделни пазарни банки.

Те казаха, че длъжностните лица са останали в продължение на месеци, много по-дълго от посещенията на надзорни органи, и са поискали банките да определят цените на сделките с клиенти по-бързо и в по-тесни граници.

Спредът bid-ask е разликата между цената, която банката начислява на клиентите, и цената на пазара, така че стесняването й намалява печалбата на търговските банки. Това би могло също да подпомогне юана в по-тесен търговски диапазон, но в същото време прехвърля риска от клиентите към банката, докато сделката се изпълнява.

Един източник каза, че регулаторът им е напомнил за тяхната роля да поддържат нещата стабилни или „да изглаждат колебанията на юана“.
 
Регулаторите не са посещавали чуждестранни банки тази година. Банките в Хонконг не участват на междубанковия пазар на континентален Китай.

Другият източник каза, че им е било казано да намалят обемите, за да намалят оборота на междубанковите сделки.

„Получавате обаждания от регулаторните органи, ако търгувате твърде много“, каза той.

Новите правила и проверки идват в деликатен момент за китайската валута, която се намира близо до многогодишни върхове, но среща трудности, докато пазарите се подготвят САЩ да започнат да намаляват пандемичните стимули, точно когато Китай изглежда готов да се намеси и да ги увеличи, докато икономиката се забавя .

Китайската народна банка е изпомпала нетно 750 милиарда юана (116 милиарда долара) в банковата система от средата на септември, тъй като пазарите бяха потресени от опасения за заразяване от дълговата криза в Evergrande и икономическите щети от прекъсванията на електрозахранването.

централна банка

„Един страничен ефект е, че твърде много пари могат да предизвикат спекулации“, казва Кен Чунг, главен азиатски валутен стратег в Mizuho Bank в Хонконг, отбелязвайки, че това новите регулации може да ограничат това. "Централната банка многократно е казвала да не се залага на поскъпване или обезценяване на валутата.“

По-интензивна намеса

Регулаторите също променят начина, по който функционират пазарите.

"Ограниченията със сигурност стават по-интензивни тази година", казва един търговец на валута в банка със среден размер, отбелязвайки допълнителни обучения, по-строг контрол и дори по-приглушени коментари между колегите си.

След като през юни ръководителят на SAFE Пан Гонгшенг предупреди да не се правят залози за посоката на юана, брокерите в Китай престанаха да публикуват рутинни валутни прогнози.

Приблизително по същото време шепа банки също започнаха тихо да затварят бизнеса за търговия с валута, който позволяваше на отделни клиенти да залагат на движенията на различни валути, но не и на юана.

Оборотът по такива сметки беше малък и вече почти изчезна, като Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China и China Merchants Bank бяха сред тези, които публикуваха публични изявления за ограничаване на достъпа до търговия.

SAFE заяви, че не е предлагала никакви насоки на търговските банки по отношение на личните валутни бизнеси, нито банките са посочили ясни мотиви за своите решения.

И все пак всички използваха подобен език в своите обяснения.

Huaxia Bank, която заяви, че ще спре личния си валутен бизнес през декември, се позова на пазарните промени, докато ICBC и China Merchants bank заявиха, че този ход е необходим „за да се отговори на промените в пазарните условия“.