Светът ще достигне пиково търсене на петрол преди 2030 г., смята TotalEnergies

Компанията „значително“ повишава прогнозите си за глобалните слънчеви и вятърни инвестиции

07:23 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалното търсене на петрол се очаква да достигне своя връх преди 2030 г., по -рано от предвиденото по-рано, прогнозира TotalEnergies в понеделник.

Френската петролна компания - която по-рано прогнозира пикът да се случи около 2030 г., а не преди - заяви, че нейният бизнес сега работи по предположението, че световното потребление ще започне да намалява преди края на десетилетието, тъй като все повече нации се отказват от изкопаемите горива и насърчават по-чиста енергия в транспорта и промишлеността, за да смекчат глобалното затопляне.

Енергийните прогнози на Total за 2021 г., които отчитат новите обещания за нетни нулеви въглеродни емисии, дадени от страни, включително САЩ и Китай, предполагат, че търсенето на суров петрол ще достигне наи-високото си ниво преди 2030 г. и след това ще намалее, се казва в съобщение на компанията в понеделник.

Въпреки че Total смята, че темповете на намаляване на емисиите ще се увеличават до 2050 г., правителствата и бизнеса все още трябва да направят повече, за да постигнат целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от преди Индустриалната ера.

„Има ключова тенденция, която е електрификацията“, главно във възобновяемите източници, каза главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуяне в понеделник при конферентен разговор. "Светът на енергията се движи бързо."

Сценарият на Total - Momentum - който се основава на екологични цели и политики, обявени в световен мащаб, посочва увеличение на глобалните температури с 2,2 до 2,4 градуса до края на века. Сценарият Rupture, който би ограничил увеличението до 1,7 градуса, предполага силна промяна в публичните политики в световен мащаб и мащабен напредък в технологиите за чиста енергия.

Търсенето на петрол ще спадне до 40 или 64 милиона барела на ден до 2050 г. в зависимост от това колко силно се променят политиките и навиците, се казва в годишните енергийни прогнози на TotalEnergies.

Светът консумира 99,7 милиона барела петрол на ден през 2019 г., според Международната агенция по енергетика, преди пандемията от COVID-19 да намали икономическите дейности.

Засилване на възобновяемите източници

Тазгодишният доклад „значително“ повишава прогнозите на компанията за глобалните слънчеви и вятърни инвестиции до средата на века заради транспорта, тъй като правителствата все повече забраняват продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Цената на енергийния преход може да бъде предизвикателство дори за богатите държави и региони като Европейския съюз и правителствата ще трябва да смекчат тези разходи, особено за хората с ниски доходи, ако искат да успеят, каза Пуяне. Европейските власти трябва също така да намалят бюрокрацията и да работят за увеличаване на общественото приемане на възобновяеми източници, ако искат да постигнат целите си за сектора, добави той.

Базираната в Париж група също заяви, че очаква производството на електроенергия да се удвои до 2050 г., като вятърната и слънчевата енергия ще представляват повече от 85% от увеличението.

TotalEnergies обаче заяви, че природният газ ще продължи да играе роля като гориво за прехода, особено когато е придружен от улавяне на въглерод и техники за контрол на емисиите на метан.

Сривът на газа в Европа се дължи отчасти на липсата на инвестиции и ограничения във веригата на доставки от началото на пандемията, каза Пуяне. Това се дължи и на 35% увеличение на тазгодишното търсене на втечнен природен газ от Китай спрямо 2019 г., тъй като Пекин се стреми да ограничи използването на замърсяващи въглища, каза той.

„Трябва да наблюдаваме плавно прехода, като инвестираме все повече и повече във възобновяема и декарбонизирана енергия“, каза Пуяне. "Но в същото време трябва да поддържаме определено ниво на инвестиции в енергиите, които използваме днес."

Производители и търговци заявиха на индустриална конференция в понеделник, че се очаква глобалното търсене на петрол да достигне нивата преди пандемията до началото на следващата година, когато икономиката се възстанови, въпреки че резервният капацитет за рафиниране може да влоши перспективите.