Подкрепяната от Леонардо Ди Каприо Polestar се оценява на 20 милиарда долара в SPAC сделка

Около 1,05 млрд. долара приходи ще помогнат на Polestar да представи три нови модела на пазара през следващите три години

21:08 | 27 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Polestar, подкрепян от Volvo Car Group и актьорa Леонардо Ди Каприо, се съгласи да излезе на борсата чрез сливане с компания с празен чек, оценена на 20 милиарда долара, пише Bloomberg.

Автомобилният производител, основан преди четири години от шведската Volvo и китайския ѝ собственик Zhejiang Geely Holding Group Co., ще влезе в сътрудничество с компанията за придобиване със специално предназначение Gores Guggenheim Inc., според съобщение. Приблизително 1,05 млрд. долара приходи ще помогнат на Polestar да представи три нови модела на пазара през следващите три години.

За разлика от други автомобилни стартъп компании, които дебютираха чрез SPAC сделка, Polestar има модели на пазара и достъп до утвърдена производствена мрежа на производител на автомобили. Сделката с Gores Guggenheim Inc. е обрат за Volvo и председателя на Geely Ерик Ли, които създадоха марката с оглед да привлекат външни инвеститори, когато бизнесът с електромобилите започва да се разраства. Polestar се обзалага, че може да поддържа по-добре оценката си от други компании, които се стремят към успеха на Tesla Inc.

„Това е не е просто стартъп, който не е подкрепен от никого“, казва главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат в интервю. 

„Нашата скорост на растеж и възможности са свързани с това, че имаме достъп до производствената база на групата Volvo.“

Volvo обяви отделно, че ще инвестира допълнителни 600 милиона долара в Polestar. Тази година Polestar планира да продаде около 29 000 превозни средства и да достави 290 000 автомобила през 2025 г., когато се очаква да постигне приблизително 9% марж върху печалбата преди лихви и данъци. В момената компанията работи на 14 пазара, като до 2023 г. планира те да станат 30.

Какво следва?

Вторият автомобил и първият изцяло електрически автомобил на базираната в Гьотеборг, Швеция компания Polestar 2 започна да се произвежда през март във фабриката на Geely в Лукиао, Китай. През юни компанията обяви, че Polestar 3 ще бъде кросоувър и ще бъде строен в единствения завод на Volvo в САЩ в Риджвил, Южна Каролина. Този модел ще се продава за около 75 000 долара. Polestar работи по трети модел, седан, наречен Precept, в своя британски център за изследователска и развойна дейност.

Gores Guggenheim, ръководен от председателя Алек Горес и главния изпълнителен директор Марк Стоун, се финансира от посредници на Gores Group и Guggenheim Capital. Той набра 800 милиона долара при първично публично предлагане през март и очаква да приключи сделката с Polestar през първата половина на следващата година.