Shell продава активите си в Пермския басейн на ConocoPhillips за $9.5 млрд.

Сделката е следствие от натиска срещу петролните гиганти да се откажат от изкопаемите горива

12:52 | 21 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Royal Dutch Shell се съгласи да продаде активите си в Пермския басейн, където се намират най-големите петролни находища в страната на своя конкурент ConocoPhillips. Цената на сделката е $9.5 млрд. и ще бъде платена изцяло с пари в брой. Английско-нидерландският петролен гигант определи региона като основен за своята дейност в добива на нефт и газ преди броени месеци, но е подложен на все по-голям натиск да се откаже от изкопаемите горива.

През май, окръжен съд в Нидерландия нареди на компанията до 2030 година да понижи нетните си въглеродни емисии с 45% в сравнение с количествата през 2029. Това накара изпълнителния директор Бен ван Бюрден да обяви, че компанията му ще ускори плановете си да намали изпусканите емисии.

В понеделник от компанията завиха, че сделката ще включва приблизително 225 000 акра земя, от която се добива еквивалента на 175 000 барела петрол на ден. Базираната в Хюстън ConocoPhillips казва, че очаква да произвежда около 200 000 барела на ден от активите си през следващата година.

След като като разгледахме няколко стратегии и варианти нашите активи в Пермския басейн, сделката с ConocoPhillips се оказа много привлекателна за нас,“ казва Ваел Савн, директор проучвания и добив в Shell. Компанията смята да използва $7 долара в брой от сделката за разпределение на допълнителни средства сред акционерите, а останалото за погасяване на дълг.

Анализатори в RBC Capital Markets очакват продажбата да финансира обратно изкупуване на акции. Книжата на Shell поскъпнаха с над 1,5% в следборсовата търговия в понеделник.

Сделката подчертава нарастващото разделение между базираните в Европа петролни компании като Shell, BP и TotalEnergies, които се опитват да се насочат към възобновяема енергия и електричество с ниски въглеродни емисии. За сметка на това, американските компании продължават да залагат на бъдещето на нефта и газа. ConocoPhillips смята да задълбочи дейността си в Пермския басейн, който се намира между Тексас и югоизточната част на Ню Мексико. През октомври 2020, компанията похарчи $13.3 за придобиването на конкурента си шистовото производство Concho Resources. Изпълнителният директор на ConocoPhillips нарече ситуацията уникална възможност да разшири дейността ѝ в Пермския басейн, където тя изоставаше от конкурентите си до придобиването на Concho.

В последните години американската петролна и газова индустрия беше спъвана от сериозни финансови загуби, но сега преминава през период на бърза консолидация.

Shell твърди, че добивът на нефт и газ ще продължи да играе критично важна роля в нейната стратегия да осигурява енергията, от която се нуждае светът днес, да разпределя средства към акционерите и да подкрепя енергийния преход.