Италия направи COVID сертификатите задължителни за всички работници

Хората, които пренебрегнат постановлението и отидат на работа, ще бъдат глобени между 600 и 1500 евро

08:01 | 17 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италианското правителство одобри в четвъртък някои от най-строгите мерки срещу COVID-19 в света, като вече е задължително за всички работници да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от инфекция, предаде Bloomberg.

Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври в последното усилие на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди хората да бъдат ваксинирани и да спрат заразата в една от страните, най-силно засегнати от вируса.

Всеки работник, който не представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен без заплащане, но не може да бъде уволнен, казаха министрите пред журналисти, след като кабинетът одобри мерките.

Хората, които пренебрегнат постановлението и отидат на работа, ще бъдат глобени между 600 и 1500 евро. Санкцията за работодателите ще бъде 400-1000 евро.

"Нищо подобно не е правено в Европа ... ние се поставяме на преден план в международен план", каза министърът на публичната администрация Ренато Брунета.

Той добави, че правителството очаква "огромно" ускоряване на ваксинацията просто чрез обявяването на постановлението, така че голяма част от желания от него ефект може да бъде постигнат преди действителното му влизане в сила след месец.

Докато някои държави от Европейския съюз са наредили на здравните си работници да се ваксинират, никоя не е направила така наречения „Зелен пропуск“ задължителен за всички служители, което прави Италия тестова страна за континента.

Пропускът първоначално бе замислен за улесняване на пътуванията из Европа, но Италия е сред група държави, които също бързо го правят изискване за тези, които искат да имат достъп до места като музеи, фитнес зали и заведения за хранене на закрито.

Драги, който не присъства на пресконференцията в четвъртък, по-рано се сблъска с отпор срещу новата роля на "зеления сертификат" от десния лидер Матео Салвини, един от основните участници в правителството му.

Партията на Лигата на Салвини обаче е разделена по въпроса и кабинетът окончателно одобри постановлението единодушно.

През последните седмици в страната имаше спорадични протести срещу нарастващия натиск за ваксинация, но повечето политически партии, както и основната федерация на работодателите подкрепиха този ход, надявайки се, че това ще предотврати по-нататъшни затваряния.

Лидерите на профсъюзите са по-хладни към идеята, като казват, че тестовете трябва да се правят безплатно на работници, които отказват да бъдат ваксинирани, което им позволява да останат на работа.

Правителството отхвърли това искане, но заяви, че цената на тестовете ще бъде ограничена до 15 евро за работни цели, значително под текущото ниво.

Ваксините работят

Италия има втория най-голям брой смъртни случаи от COVID-19 в Европа след Великобритания, като повече от 130 000 души загинаха от болестта след старта на пандемията в началото на 2020 г.

Около 74% от 60-милионното население е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19, а 68% са напълно ваксинирани - цифрите в голяма степен съответстват на повечето други страни от ЕС.

Подчертавайки значението на ваксините, италианската здравна фондация Gimbe заяви в доклад в четвъртък, че почти всички страдащи от COVID-19 в момента в болница са неваксинирани.

В доклада се казва, че ваксините са помогнали за намаляване на смъртните случаи в Италия с 96,3%, хоспитализациите с 93,4%, а приема за интензивни грижи с 95,7%.

Италия през март нареди на здравните работници да се ваксинират или да бъдат изпратени в принудителен отпукс. Към днешна дата 728 лекари са били отстранени, съобщи в четвъртък лекарската федерация. Не беше ясно веднага колко медицински сестри или болногледачи са отказали да се съобразят със заповедта.

Подобна мярка във Франция влезе в сила в сряда. Здравният министър Оливие Веран заяви в четвъртък, че около 3000 здравни работници са били отстранени поради нежеланието им да се ваксинират.

Новият мандат ще засегне около 18 милиона работници в страната.

Редица други страни също засилват изискванията, тъй като скоростта на ваксинации започва да намалява. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови мандати, обхващащи федерални служители и подизпълнители, здравни работници и много служители в частни компании.