Microsoft започва ново изкупуване на акции за 60 млрд. долара

Американският технологичен гигант също обяви, че Брад Смит ще поеме ролята на заместник-председател

11:46 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp обяви във вторник, че ще проведе програма за обратно изкупуване на акции за 60 млрд. долара, ще увеличи тримесечния си дивидент с 11% и ще назначи президента на компанията Брад Смит за заместник-председател.

Microsoft заяви, че програмата за обратно изкупуване няма срок на годност и може да бъде прекратена по всяко време, и че ще изплати дивидент от 0,62 долара на акция - 6 цента увеличение спрямо предходното тримесечие.

Цената на акциите на компанията се повиши с 35% през 2021 г., което я прави втората най-ценна публично търгувана компания. Предишният план за обратно изкупуване на Microsoft, представен през септември 2019 г., беше за 40 милиарда долара.

Американският технологичен гигант също обяви, че Брад Смит ще поеме ролята на заместник-председател. Смит в момента ръководи екип от над 1500 служители в 54 държави, според неговата биография на уебсайта на Microsoft.

Смит се присъединява към Microsoft през 1993 г. от адвокатската кантора Covington & Burling, за да ръководи корпоративните и правни дейности в Европа. Той става генерален юрисконсулт през 2002 г. и през следващото десетилетие се занимава с разрешаването на антитръстови дела.

Смит ще продължи да докладва на главния изпълнителен директор Сатя Надела, съобщи Microsoft. Новата роля на Смит го прави заместник -председател на компанията, а не на борда и няма да стане директор.

През последните години Смит пое надзора върху разширяващия се списък с политически, правителствени и правни въпроси в Microsoft, включително отношения с чуждестранни правителства като Китай, политически дарения и програми за разширяване на широколентовите интернет услуги в селските райони. Той също така е водещ представител на идеите на Microsoft относно устойчивостта, имиграцията, правата на гласоподавателите, плащанията в търсачките за новини и поверителността на данните.

Смит за момента е помогнал компанията да не пострада особено от новата вълна от регулаторен контрол, която засегна съперници като Alphabet Inc. и Amazon.com Inc.

Откакто Надела пое кормилото на Microsoft през 2014 г., той възроди лидерството на компанията в технологичната индустрия, като се разраства в ключови бизнеси като облачни изчисления, мобилни приложения и изкуствен интелект.

Възобновяването на компанията й даде пазарна стойност над 2,2 трилиона долара и й помогна да продължи да трупа парични резерви от над 130 милиарда долара, които да използва за финансиране на придобивания, увеличаване на дивиденти и обратно изкупуване.