Демократите искат да увеличат приходите от данъци с близо 3 трилиона долара

Предложението идва 4 години след като администрацията на президента Доналд Тръмп намали данъците

17:12 | 14 септември 2021
Обновен: 18:45 | 14 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Демократите изготвиха проектозакон за увеличение на данъците в САЩ, като целта е промяната да засегне по-заможните американци, съобщава ВВС. Законопроектът беше внесен в Камарата на представителите, след като преди няколко беше идеята за повишението беше обявена от президента Джо Байдън.

Изчисленията сочат, че с промените за 10 години ще бъдат събрани с 2.9 трилиона долара. С тези средства Демократите ще изпълняват плана си за инвестиции и помощи в Щатите за 3.5 трилиона долара. Предвижда се също така повече средства да се отделят за социални помощи за възрастни и деца, както и за проекти, които да намалят щетите от климатичните промени. 

След като през 2017 г. Републиканците намалиха корпоративния данък, с мотив, че това ще е окаже положителен ефект върху икономиката и ще създаде работни места, сега Демократите предлагат повишаването му. Причината е, че според тях направената тогава промяна е облагодетелствала богатите и не е довела до осезаеми резултати. 

Предложението предвижда компаниите с приходи над 5 млн. долара да плащат 26.5% данък, вместо досегашните 21% - колкото ще плащат тези с приходи между 400 хил. долара и 5 млн. долара. 

По информация на Reuters, демократите обмислят повишаване на минималния данък върху чуждестранните приходи на американските компании до 16,5% от 10,5% и най-високата данъчна ставка върху печалбата от 23,8% до от 28,8%.

Капиталовите печалби над 400 хил. долара от активи като акции и облигации да се облагат с до 25%, което е с 5% повече oт настоящата ставка.  
Данъкът върху приходи на физически лица обаче ще достигне нивото от преди 2017 г., като хората с приходи над 400 хил. долара годишно, ще трябва да плащат данък в размер на 39.6% Със същия процент ще се облагат и приходите над 450 хил. долара на семейни двойки. 

Засега нито един член от републиканците в Конгреса, където демократите имат крехко мнозинство, не е заявил, че би подкрепил предложението. Предложението обаче първо трябва да бъде одобрено в Камарата на представителите.