Компания, основана от българи, оценена на $900 милиона от фонда Blackstone

Dynamo Software планира да използва новия капитал, за да подкрепи растежа и развитието си на други пазари

20:33 | 9 септември 2021
Обновен: 07:19 | 10 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Едно от най-големите дружества за частни дялови инвестиции Blackstone се присъединява към Francisco Partners и ще инвестира в софтуерната компания Dynamo Software Inc, предава Wall Street Journal. Тя предоставя услуги, които обслужват индустрията за алтернативни инвестиционни фондове, но включва и управлението на частни капиталови инвестиции.

Dynamo Software Inc. е създадена в София през 1998 г. от Дилян Павлов и Красен Драганов. Тогава, тя се е казвала Netage Solutions. В момента осигурява базирана в облак технология, която помага на инвестиционните компании да управляват своите отношения с клиенти. Базирана е в Уотъртаун, Масачузетс и клиентите ѝ включват дружества за рисков капитал и частен капитал, както и хедж фондове и компании инвестиращи в недвижими имоти. Dynamo работи и с институционални инвеститори, като фондации и дарители, и счита Francisco за един от своите клиенти.

Според запознати със ситуацията, сделката оценява компанията на около $900 милиона.

Dynamo е основана преди повече от 20 години и нейният софтуер позволява на потребителите да намират и следят сделки, да управляват отношенията си с инвеститори, да наблюдават представянето на портфейлите си. Освен това помага при набирането на средства и маркетинга.

Тя има над 1000 клиенти и над половината са в сферата на частния капитал, според главния изпълнителен директор Ханк Богнер.

Blackstone инвестира чрез своят отдел за растеж, който осигурява капитал на бързо разрастващи се компании, за които фондът смята, че в бъдеще ще бъдат лидери в своите сфери, каза Венсан Летери, управляващ директор в компанията.

Blackstone подкрепя Dynamo със средства от своя фонд за растеж, който достигна тавана си от $4,5 млрд. долара през март. Летери казва, че компанията обикновено влага между $150 и $600 милиона долара във всяко дружество, което подкрепя с пари от фонда.

Francisco Partners, която работи в технологичния сектор първоначално инвестира в Dynamo през 2017 г. от своя Francisco Partners Agility LP fund на стойност $600 милиона. Той се фокусира върху сделки, които са по-малки от тези, които фондът подкрепя с пари от основните си фондове за придобиване. Francisco реинвестира в Dynamo от своя 6-ти основен фонд, който приключи набирането на средства през 2020 и достигна $7,45 милиарда.

Dynamo отбелязва четворно увеличение на приходите след подкрепата от Francisco, казва Питър Кристодуло, партньор в Francisco, който е работил по сделката.

Тя е най-голямата от серията продажби на Francisco, включително най-малко 10 реализирани само през тази година. Очаква се компанията да прибере поне 15 пъти по-голяма сума от първоначално инвестираната заради частичната продажба на Dynamo.

Ханк Богнер казва, че Dynamo планира да използва новия капитал да подкрепи продължаващия растеж на компанията, включително чрез инвестиции с развитие на продуктите, както и придобивания и допълнително разширяване на дейността в чужбина, особено в Европа и Азия.

В момента Dynamo има офиси освен в САЩ и в България, Обединеното кралство, Сингапур и Хонконг.