Shell ще инсталира 50 000 електрически зарядни станции на улиците във Великобритания до 2025 г.

Те ще бъдат предназначени за водачи, които нямат частен паркинг

09:39 | 1 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Royal Dutch Shell Plc. възнамерява да разшири мрежата си от зарядни станции за електрически превозни средства във Великобритания за водачи, които нямат частен паркинг, съобщава Bloomberg.

Отделът Ubitricity на Shell ще инсталира 50 000 станции за зареждане по улиците до 2025 г., според изявление, публикувано в сряда. Компанията има вече около 3600 зарядни устройства в страната в съществуваща инфраструктура като улични лампи.

Великобритания забрани продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2030 г., което ще изисква бързо изграждане на мрежа от зарядни станции. Най-лесният начин да заредите електрическата си кола е у дома, но около две трети от домакинствата в градовете и техните покрайнини нямат частен паркинг, според Сметната палата.

Агенцията на правителството на Обединеното кралство за превозни средства с нулеви емисии понастоящем покрива 75% от разходите за инсталиране на улични зарядни станции, а Shell е готова да покрие останалите разходи, в зависимост от търговските условия, съобщиха от компанията. Досега те не са предоставили крайна цена за общата стойност на проекта.

„Тъй като все повече хора се ориентират към електрическите превозни средства, това е чудесен пример за това как частните инвестиции се използват заедно с държавната подкрепа, за да се гарантира, че нашата инфраструктура за електромобили в крак с бъдещото“, каза Рейчъл Маклийн, министър на транспорта на Великобритания.