Mercedes-Benz инвестира 40 млрд. евро в електрически коли

Компанията планира да пусне три изцяло нови електрически платформи за превозни средства през 2025 г.

17:30 | 22 юли 2021
Обновен: 18:16 | 22 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Немската компания Mercedes-Benz на Daimler AG обеща да инвестира повече от 40 милиарда евро през това десетилетие, за да електрифицира колитеси и да защити позицията си на водещ световен производител на луксозни автомобили чрез историческа трансформация в индустрията, пише Bloomberg.

Mercedes планира да пусне три нови изцяло електрически платформи за превозни средства през 2025 г. и да създаде осем завода за батерии с партньори, заяви в четвъртък компанията в актуализация на стратегията. Mercedes смята, че луксозният сегмент ще се насочи по-бързо към автомобилите с електрически батерии отколкото масовия пазар, главно заради по-голямата покупателна способност на клиентите.

„Преломната точка се приближава и ще бъдем готови, когато пазарите преминат към електрическите автомобили само до края на това десетилетие“, заяви в изявление главният изпълнителен директор Ола Калениус.

„Тази стъпка бележи дълбокото преразпределение на капитала“.

След години на критики, че закъсня с въвеждането на автомобили с батерии, по-рано тази година немският производител преприе стъпки с пускането на EQS - електрическата версия на своя флагман S-Class. Седанът беше похвален от анализатори за успешното съчетаване на престижна привлекателност и конкурентна гама батерии, които са достойни съперници на моделите на Tesla Inc.

Mercedes се придържа към целите си за рентабилност на фона на тендецията към електрически автомобили. Компанията не посочи конкретна дата кога ще премахне двигателите с вътрешно горене, като заяви, че темпът на преминаване към електромобили ще варира значително в различните региони. Mercedes обяви плановете си да премине изцяло към електрическите автомобили до края на десетилетието, където условията позволяват това.

Други планове включват:

  • Представянето на три платформи за електромобили през 2025: MB.EA за средни и по-големи леки автомобили, AMG.EA за леки автомобили и VAN.EA за електрически микробуси и лекотоварните автомобили.
  • Създаване на допълнителни партньорства в Азия и Европа за източници на батерии. Компанията се нуждае от повече от 200 гигаватчаса клетъчен капацитет до 2030 г.
  • Договаряне на повече станции за зареждане на електромобили с партньори като Shell.

През следващата година Mercedes ще произведе осем напълно електрически автомобила на три континента. Той съпътства EQS с модели, включително компактния EQA и планира да представи електрическата версия на своя най-продаван седан E-Class по време на автомобилното изложение в Мюнхен през септември.

Mercedes заяви, че очаква хибридни и изцяло електрически автомобили да представляват половината от продажбите му до 2025 г. Това са пет години по-рано от прогнозата на компанията преди месеци. До 2039 г. компанията цели да превърне колите си в такива, които не замърсяват околната среда.

В сряда Daimler повтори, че се очаква Mercedes да бъде по-печеливш през 2021 г., отколкото е бил от години, благодарение на голямото търсене и тенденция към по-луксозните модели, които са приоритетни по време на глобалния недостиг на полупроводници. Компанията прогнозира въвращаемост на продажбите вследствие на разделянето на леки и лекотоварни автомобили между 10% и 12%, въпреки големите инвестиции в електромобили и други технологии.

Актуализацията на стратегията за електромобили е едно от доказателствата за планираното отделяне на Daimler от неговото подразделение за камиони, което очаква да бъде готово до края на годината. Компанията разделя бизнеса на части, защото вярва, че те ще продължат по различни начини за електрификация, като пътническите автомобили преминават към батерията, докато водородните горивни клетки вероятно ще играят по-голяма роля в търговските превозни средства.