В Куба хиляди души излязоха на протест заради недостиг на храна

Големите мобилизации срещу режима са рядкост на строго контролирания остров, който стриктно ограничава несъгласието

18:00 | 12 юли 2021
Обновен: 18:03 | 12 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кубинските държавни медии признаха за избухването на антиправителствени демонстрации в неделя и обвиниха протестите за свои „неолиберални“ противници, пише Bloomberg.

Снимки в социалните мрежи показват тълпи в Хавана, както и в провинциалния град Сан Антонио де лос Банос. Големите мобилизации срещу режима са рядкост на строго контролирания остров, който стриктно ограничава несъгласието.

„Тези, които подкрепят тези демонстрации, не се интересуват от благосъстоянието на хората, а по-скоро от приватизацията на здравеопазването, образованието и неолиберализма“, заяви държавно-контролираната информационна агенция Prensa Latina, цитирайки президента Мигел Диас-Канел.

Куба се сблъсква с нарастващ глад, след като икономиката й беше засегната от спад в приходите от туризъм вследствие на пандемията. Миналата година правителството въведе спешни икономически реформи в отговор на спада, включително премахване на някои субсидии, коригиране на цените и заплатите и прекратяване на системата с двойна валута.

Първите масови анти-правителствени протести в Куба от десетилетия са частично причинени от енергийни проблеми в следствие на по-сериозната блокада, наложена от администрацията на предишния американски президент, Доналд Тръмп, твърди още комунистическото ръководство на страната. Диас-Канел обвини още за проблемите, които включват спирания на електроподаването, "консвервативната кубино-американска мафия от Маями" и covid-19 пандемията. .

„В историческия ден на протестите светът наблюдава, докато хиляди кубинци излизат на улиците, за да призовават за прекратяване на диктатурата в тяхната страна“, заяви в отговор сенаторът-демократ Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената на САЩ.