ЕС и САЩ ще си сътрудничат в технологичната битка срещу Русия и Китай

Едно от първите направления на сътрудничеството вероятно ще бъдат микрочиповете

18:20 | 17 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и Европейският съюз планират да си сътрудничат повече в областта на технологичното регулиране, индустриалното развитие и двустранната търговия след посещението на президента Байдън, в опит да се конкурират по-ефективно с Русия и Китай в разработването и защитата на най-важните и най-нови технологии, пише „The Wall Street Journal”.

Централна структура ще стане новият Съвет по търговия и технологии, за чието създаване страните съобщиха на 15 юни. Целта му ще бъде стимулиране на иновациите и инвестициите, както и укрепване на веригата за доставки и предотвратяване на ненужните препятствия пред търговията. Съпредседатели на съвета от страна на САЩ ще бъдат държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на търговията Джина Раймондо и представителят на САЩ при търговските преговори Катрин Тай. Европейският съюз ще бъде представен от заместник-председателя на ЕК Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис.

По думите на Вестагер, първото заседание на съвета ще се състои през есента. Едно от приотритетните направления на сътрудничеството между ЕС и САЩ в рамките на съвета вероятно ще бъдат микрочиповете. Брюксел и Вашингтон планират да разширят вътрешното производство на микрочипове, за да осигурят веригата за доставки, която пострада по време на пандемията. Това също е добър начин да се противодейства на Китай, пише изданието.

По-рано ЕС обяви целта си да увеличи своя дял в световното производство на микрочипове от 10 до 20% и обеща да отдели за целта повече от 150 млрд. долара.

Американският Сенат неотдавна прие законопроект за предоставяне на 52 млрд. долара за изследване и производство на микрочипове, като документът предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите и да бъде подписан от Джо Байдън.

На 15 юни в Брюксел се проведе среща на върха ЕС-САЩ, по време на която двете страни се споразумяха за по-тясно сътрудничество и координация на политиката по отношение на Китай и Русия, включително в областта на икономиката.