Може ли Китай да продължи да бъде технологичен лидер без нов Джак Ма?

През последните месеци няколко китайски технологични компании бяха обвинени за предполагаем монопол или други нарушения на потребителските права

18:30 | 8 юни 2021
Обновен: 18:43 | 8 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай намали световните си технологични шампиони, след като предприе мерки срещу антитръстовите злоупотреби и неправомерното поемане на риск. Твърдият подход обаче може да повлияе негативно на Пекин, като навреди на предприемаческия дух, който се оказа жизненоважен за бързия икономически възход на страната, пише CNN Business.

През последните месеци няколко технологични компании бяха обвинени за предполагаем монопол или други нарушения на потребителските права. Продължаващото разследване, което президентът Си Дзинпин лично одобри като необходимо за поддържане на "социалната стабилност", доведе до рекордни глоби за някои технологични титани. През последните месеци повече от 600 млрд. долара бяха заличени от стойността на най-големите технологични акции.

На фона на сътресенията няколко от най-успешните предприемачи в Китай напуснаха постовете си. 38-годишният Джан Имин, основател и собственик на TikTok ByteDance, наскоро обяви, че ще напусне поста си на главен изпълнителен директор, за да заеме по-малко видна роля в компанията.

Колин Хуанг, на 41 години, заяви на свой ред през март, че ще подаде оставка като председател на Pinduoduo (PDD), новаторска компания за електронна търговия, която се конкурира с подобни на Alibaba компании. Междувременно съоснователят на Alibaba Джак Ма, най-известният технологичен предприемач в Китай, не се е появявал в публичното пространство от доста време насам.

Китайските предприемачи Джан Имин и Колин Хуанг заявиха, че заминават, за да опитат нови неща, като нито един от тях не спомена фокуса на правителството върху технологичния сектор в своите изявления. „Решението на Джан да се оттегли не е свързано с регулаторни ходове в Китай“, каза говорител на ByteDance.

„Атмосферата, надвиснала над технологичния пейзаж на Китай, става все по-токсична“, каза Алекс Капри, научен сътрудник от фондация „Хинрих“ и гостуващ старши научен сътрудник в Националния университет в Сингапур. Той посочи хода на Джан като „доказателство, че страхът превъзхожда амбициите. Заплаха от публично унижение или някаква по-лоша форма на наказание очаква онези, които оспорват китайската системата“.

Планова икономика

Съоснователят на Alibaba Джак Ма почти изчезна, след като миналата есен обвини контролираната от държавата банкова система на Китай в „манталитет на заложна къща“ и атакува правителството, че използва нестабилни и остарели средства за регулиране на модерна финансова система.

Не е само личната репутация на Ма, която беше засегната. Бизнесът, който той построи, също страда. Пекин попречи на Ant Group, финансовото дружество на Alibaba, да стане публично достояние, преди да го принуди да се преструктурира и да го постави под строга регулация. През април на Alibaba беше наложена рекордна глоба заради антитръстови въпроси.

Желанието на Пекин да упражни по-тежък контрол над частното предприятие идва от вярата на правителството, че държавно управляваната планова икономика е по-ефективна от тази, която разчита на подхода на свободния пазар. По-важното е, че е по-вероятно да позволи на партията да запази властта си.

Рискова стратегия

Стратегията на Пекин по своята същност е рискована. Дългото икономическо чудо и бързото изкачване на Китай като лидер в технологиите се корени в далновидното решение на Пекин в края на 70-те години да се откаже от известен контрол върху икономиката и да приеме подхода на свободен пазар в много сектори.

Възстановяването на висока степен на държавен контрол може да ограничи свободата, която частните компании имат за иновации. Инвеститорите могат да загубят желанието си да влагат пари в частни китайски фирми, ако се притесняват от нежелана намеса на правителството.