Глобален данък, повече пари за климат и ваксини, Китай – за какво се разбраха лидерите на Г-7

Разделите за Китай не съдържат ангажименти извън сътрудничеството за премахване на принудителния труд

09:18 | 14 юни 2021
Автор: Даниел Николов
 Hollie Adams/Bloomberg
Hollie Adams/Bloomberg

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни в света (Г-7) подкрепиха разработения от финансовите им министри проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. Участниците във форума се ангажираха да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50% емисиите на въглероден диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни.

Страните ще увеличат с 1 милиард ваксините, които ще се разпределят по системата Covax, и предложиха свой собствен инфраструктурен план за развиващите се държави, който да се противопостави на разширяващото се влияние на Китай.

Ключовите теми във финалната декларация от срещата в Корбис бей са:

Г-7 обеща през следващите 12 месеца да осигури допълнителни 1 млрд. дози ваксини или чрез даряване на излишни доставки, или чрез предоставяне на допълнително финансиране на Covax, подкрепената от ООН схема, натоварена с разпространението на ваксини в страните с ниски и средни доходи.

Основните нови обещания дойдоха от САЩ, Великобритания и Германия. В комюникето също така са изложени планове за намаляване на пречките за производство в Африка, а по спорния въпрос за принудителни временни откази от патенти се казва, че ще подкрепят производството в страни с ниски доходи. Страните заявиха, че ще се ангажират конструктивно по въпроса за освобождаването от интелектуална собственост в дискусии в Световната търговска организация.

Обещанието на Великобритания от 100 милиона дози е "изцяло ново", според говорител на групата. САЩ вече са дарили 2 млрд. долара, според служител на Белия дом. През февруари администрацията на Байдън обеща още 2 млрд. долара повече. Но тази втора сума ще финансира закупуването на дози от Pfizer, произведени в САЩ, заедно с 1.5 млрд. долара допълнителни средства, според официалния представител.

В комюникето не са посочени подробни ангажименти по държави или график за действие. Много от ангажиментите не бяха нови. Но ангажиментът на ЕС за 100 милиона дози беше обещан по време на срещата на върха през май и ангажиментът на САЩ частично замества по-ранните обещания за пряко финансиране на Covax. Въпросът за отказите от интелектуална собственост не беше детайлно дискутиран.

Китай
Г-7 призова Китай да „зачита правата на човека и основните свободи, особено по отношение на Синдзян, и правата, свободи и висока степен на автономия за Хонконг, залегнали в китайско-британската съвместна декларация и основния закон“. Г-7 подчерта „важността на мира и стабилността в Тайванския пролив и насърчава мирното разрешаване на проблемите, свързани с пролива“.

Те също така призоваха за „своевременно, прозрачно, ръководено от експерти и основано на науката“ разследване на причините за Covid, свикано от Световната здравна организация и включително Китай. Г-7 също обеща да си сътрудничи с Китай по въпроси като климата.

В отделно изявление Белият дом заяви: „САЩ и нашите партньори от Г-7 остават дълбоко загрижени от използването на всички форми на принудителен труд в глобалните вериги за доставки, включително финансиран от държавата принудителен труд на уязвими групи и малцинства и вериги за доставки на селскостопанските продукти , слънчевата енергия и секторите за облекло - основните вериги за доставка в Синдзян. "

Разделите за Китай – за разлика от ситуацията преди няколко години - не съдържат ангажименти извън сътрудничеството за премахване на принудителния труд от веригите за доставки.

Русия

Държавните ръководители от обединението приканват Русия "да спре дестабилизиращите си действия", включително намесите, да зачита човешките права и "да потърси сметка" от виновниците за кибератаки от нейна територия. "Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп", се казва в декларацията.

Бъдещи пандемии

Освен обсъждането на мерки за справяне с Covid, лидерите на Г-7 заявиха, че „ще действат сега, за да укрепят глобалната система за здравеопазване и здравна сигурност, за да бъдат по-добре подготвени за бъдещи пандемии“.

Те обещаха да засилят глобалното наблюдение за потенциално опасни заболявания. Освен съвместния призив за разследване на причините за пандемията, Джо Байдън каза на пресконференцията си, че е „време да разгледаме отново теорията, че тя може да е възникнала в лаборатория“.

По време на пресконференцията си Борис Джонсън предположи, че новата система за наблюдение на здравето може да включва създаването на нов глобален надзорен орган с правомощия да извършва инспекции, по подобие на съществуващите системи за контрол на химическите оръжия.

Лидерите се споразумяха, че в случай на бъдеща пандемия страните от Г-7 да действат бързо, с цел да предоставят ваксини, тестове и лечения в рамките на 100 дни.

Освен че ускорява създаването на лекарства и лечения, споразумението е насочено към предотвратяване на случилото се в ранните дни на пандемията, когато правителствата се състезаваха да набавят лични предпазни средства, повишавайки цените. Лидерите се ангажираха с подход за „единно здраве” в бъдеще.

Финанси
Беше постигнат напредък към глобална сделка, която ще постави 15% дъно на данъка, плащан от най-големите корпорации в света, и по-специално технологични компании като Amazon, Google и Facebook. Байдън искаше минимална данъчна ставка от 21%, но беше убеден, че когато страни като Ирландия и Кипър трябва да повишат данъчните си ставки от 12,5%, 15% ставка е по-вероятно да получи широко съгласие. Критиците заявиха, че Г-7 е освободила мултинационалните компании със ставка, която няма да предотврати процъфтяването на данъчните убежища и може да принуди страните с високи данъци да намалят своите до 15%.

Лидерите на най-богатите седем държави се съгласиха да отхвърлят политиките на строги икономии, които бяха приложени в годините след банковата катастрофа през 2008 г. Според тях икономиките ще се възползват от стимулиращите програми в момента, които са по-мащабни и по-дълготрайни от наблюдаваните през едно десетилетие. Само министър-председателят на Италия Марио Драги, бивш управител на Европейската централна банка, предупреди, че за да се успокоят финансовите пазари трябва да се даде знак, че един ден ще бъдат намалени високите в моемнта нива на заеми.

Г-7 също се съгласи да увеличи специалните права на тираж (СПТ) на страните с ниски доходи със 100 млрд. долара. СПТ се издават от Международния валутен фонд (МВФ), за да увеличат резервите и да намалят разходите по заеми на уязвимите страни, което им позволява да увеличат разходите за здравни системи и да покрият пандемичните разходи.

Южноафриканският президент Кирил Рамафоса заяви, че това е далеч от поисканите 162 млрд. долара, докато групите за борба с бедността заявиха, че Г-7 не е дала ясни условия за СПТ.