Си Дзинпин ще може да затваря китайски технологични компании

Фирмите, за които се установи, че неправилно боравят с „основните данни на държавата“, могат да бъдат принудени да прекратят дейността си

15:31 | 11 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новият режим за сигурност на данните в Китай даде на президента Си Дзинпин силата да спира или да глобява технологични компании като част от стремежа му да придобие контрол върху огромнтеи масиви от данни, съхранявани от гиганти като Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd, предеде Investor.bg


Фирмите, за които се установи, че неправилно боравят с „основните данни на държавата“, могат да бъдат принудени да прекратят дейността си, да им бъдат отнети лицензите или да бъдат глобени до 10 милиона юана (1.6 млн. долара) съгласно закон, приет в четвъртък.

Компаниите, от които изтичат чувствителни данни в чужбина, могат да бъдат изправени пред подобни глоби или наказания, а тези, които предоставят електронна информация на задграничните правоприлагащи органи без разрешение, могат да получат финансови санкции до 5 млн. юана и бизнесът им да бъде спрян, гласи законът.

Новите правила влизат в сила на 1 септември и предвиждат основните решения, свързани със сигурността на данните, да се вземат от властите, занимаващи се с националната сигурност.

Това е част от по-мащабните усилия за позициониране на Китай като лидер в областта на големите данни (Big Data). Пекин инвестира значително в центрове за данни и друга дигитална инфраструктура, за да превърне електронната информация в двигател на икономиката и да засили позициите на Комунистическата партия.

Акциите на китайските технологични компании имат смесено представяне. Цената на книжата на Alibaba се понижи с 1.2%, а тази на Tencent завърши деня с 0.8% надолу в Хонконг, докато акциите на Meituan поскъпнаха с 3.1%.

Страната ще съхранява близо една трета от глобалните данни до 2025 г., с около 60% повече от САЩ, прогнозира компанията за пазарни проучвания IDC.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg