Петролът бележи трета седмична печалба

Очаква се през втората половина на годината, търсенето да се увеличи с 5%

14:15 | 11 юни 2021
Обновен: 16:38 | 11 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се насочва към трети пореден седмичен ръст, след като тази седмица се повиши до над 70 долара за барел в знак на подобряване на перспективите за търсене, съобщава Investor.bg

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,09% до 70,23 долара за барел, но се задържат близо до рекордното си ниво тази седмица, което е най-високото от октомври 2018 г. Пътният трафик в САЩ и по-голямата част от Европа се върна почти до предвирусните нива, а ОПЕК прогнозира, че глобалното възстановяване ще се ускори през втората половина на годината.

Петролът бележи

Пазарът укрепва и Goldman Sachs Group вижда, че търсенето на самолетни горива се увеличава с ускоряването на ваксинациите. Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще представи актуализирани данни за пазара по-късно в петък.

Тази година цената на петрола е нараснала с повече от 40%, тъй като силното възстановяване в Европа, САЩ и Китай подкрепи цените въпреки завръщането на Covid-19 в Азия. Пазарът продължава да следи иранските ядрени преговори, като американските представители апелираха Техеран да приеме „взаимно завръщане“ към сделката.

Повече по темата четете на Investor.bg