United Airlines се готви за голяма поръчка към Boeing

Акциите на Boeing нараснаха с 0.7% в САЩ преди началото на редовната търговия

15:25 | 10 юни 2021
Автор: Даниел Николов
United Airlines се готви за голяма поръчка към Boeing

United Airlines Holdings Inc. води преговори за голяма поръчка, която ще включва най-малко 100 самолета Boeing 737 Max като част от по-широкото преустройство на флота си, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Базираният в Чикаго превозвач също разговаря с Airbus за закупуване на малки самолети за дълги разстояния. United поръча 50 броя от модела A321XLR на Airbus през 2019 г.

Boeing и Airbus търсят всякакви възможности за сделки в момента в опит да се възползват от очакванията за възстановяването на икономиката и подновяването на туристическите пътувания.

Това важи в особена степен за Boeing, която се опитва да вдигне продажбите си след две фатални катастрофи и продължителното заземяване на модела 737 Маx, което все още съществува на някои места, включително ключовия пазар в Китай. Голяма поръчка от United би била тласък за американския авиационен титан, тъй като той също се опитва да се отърси от въздействието на пандемията върху бизнеса си.

За да привлече поръчки за Max, Boeing предлага на някои клиенти големи отстъпки, намалени авансови плащания и други стимули, които може да не са налични, след като глобалният въздушен трафик се върне на по-нормални нива, е коментирал един от източниците на Bloomberg.

"В момента нямаме сключена сделка с Boeing или Airbus за закупуване на нови самолети и не коментираме спекулативни поръчки на самолети", заяви говорителят на United Лесли Скот.

Говорител на Boeing каза, че компанията не коментира дискусии с клиенти.

От Airbus отказаха да коментират, заявявайки, че всякакви разговори с клиенти ще бъдат поверителни.

Акциите на Boeing нараснаха с 0.7% в САЩ преди началото на редовната търговия. United се покачи с 0.4%, а Airbus се повиши с 0.2%.


Евентуалната сделка с Boeing ще увеличи поръчката за 25 самолета, която United обяви през март. Това би помогнало на компанията да пенсионира най-старите си модели Boeing 757, много от които са от средата на 90-те години и изгарят повече гориво от самолетите от по-ново поколение.

United има 72 броя от 757, включително 21 броя 757-300, придобити от Continental Airlines, според данните на Cirium. United има 33 броя 757 на склад, най-вече вариантът 757-200.

Превозвачът лети със самолет 757 до вътрешните си хъбове и Хавай, както и по някои трансатлантически маршрути от източното крайбрежие на САЩ. United планира да използва новия A321XLR по тези маршрути - доставките на модела трябва да започнат през 2024 г.

Други големи клиенти като Southwest Airlines Co., Ryanair Holdings Plc и Alaska Airlines Inc. запасяват самолети Max в момент, когато Boeing се опитва да възстанови доверието в продуктите си. Производителят се стреми да изчисти стотици недоставени 737 и 787 от инвентара си, като същевременно попълва слотовете за доставка, тъй като започва да ускорява работата във фабриките си.

Главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун заяви по-рано този месец, че Китай ще бъде отговорен за около една четвърт от очаквания ръст на продажбите на самолети през следващото десетилетие, но влошените отношения между Вашингтон и Пекин могат да застрашат завръщането на Max.

„Това ще ни създаде реални проблеми през следващите няколко години“, каза той.