Boeing 737 Max - две години от една от най-скъпите корпоративни грешки досега

35 регулаторни органи по света все още отказват да разрешат на самолета да превозва пътници

15:41 | 11 март 2021
Обновен: 15:41 | 11 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В сряда бе отбелязана мрачна годишнина за Boeing и за стотици семейства по целия свят - две години от фаталната катастрофа на 737 Max на Ethiopian Airlines, при която загинаха всички 157 души на борда. И въпреки че човешкият живот няма цена, финансовия отчет на кризата показва, че безопасността на Boeing 737 Max, ще бъде една от най-скъпите корпоративни грешки досега, пише CNN.

Boeing вече подробно е описал около 21 млрд. долара от разходите си, свързани с кризата, включително близо 9 млрд. долара, които са предвидени за компенсация на авиокомпании, които не са могли или все още не могат да използват тези самолети, както и около 11 млрд. долара увеличени производствени разходи, свързани с по-бавния темп на строителство, който ще продължи години.

Има и едни допълнителни разходи от 744 млн. долара, които са в резултат на съхраняването на стотици самолети Max, построени преди забраната за полети с Boeing 737 Max и които компания не можа да достави.

В края на миналата година компанията плати глоба в размер на 244 млн. долара, за да уреди правни казуси, свързани с обвинения за измами. Освен това Boeing създаде два фонда за обезщетение на жертвите, единият от които е създаден през 2019 г. за 100 млн. долара. За повечето от семействата на загиналите предстои тепърва да уреждат своите дела срещу компанията. Според някои оценки тя може да се изправи срещу допълнителни 500 млн. долара съдебни разходи.

Нарастват и косвените разходи

Компания губи и от липсата на продажби на 737 Max. Обикновено - дори по време на спад на въздушния транспорт - авиокомпаниите не са склонни да отменят поръчки за самолети поради значителни такси и санкции. Но забраната за полети се проточи толкова дълго, че клаузата за санкции в договорите за продажба вече не бяха в сила. По времето, когато пандемията от Covid-19 доведе до почти спиране на въздушния трафик, Boeing вече беше засипан с отменени поръчки за Max, касаещи близо 800 самолета.

737 Max обикновено се продава за около 55 млн. долара. Един от най-лошите сценарий за Boeing е, че компанията може да загуби до 44 млрд. долара приходи от спада в продажбите.

Експерти казват, че Boeing в крайна сметка ще продаде тези самолети, макар и със значителна отстъпка, може би дори на същите клиенти, които сега отменят своите поръчки. Така че дори ако Boeing не изгуби всичките 44 млрд. долара заради отменените поръчки, по-ниските цени на Max може да костват на компанията десетки милиарди.

Boeing отказва да коментира продажните цени за своите самолети.

Отвъд тези разходи остава въпросът как кризата е повлияла на конкурентната позиция на Boeing.

Преди катастрофите компанията работи по планове за нов по-голям самолет, който може да се конкурира с A321XLR, който сега се продава от конкурента му Airbus. Дебютът на летателната машина трябва да се случи до 2023 г.  Boeing казва, че не е спрял да работи по разработването на конкурентното си предложение, отговарящо на името 797, но изостава от първоначалните си планове за неговото официално представяне.

Boeing отчаяно се нуждаеше от ново предложение, за да се конкурира с A321XLR, според анализатора Ричард Абулафия.

„Boeing и Airbus се радват на дуопол, така че е малко вероятно някоя от компаниите да излезе от този бизнес. Но ако Boeing не се конкурира с Airbus в ключови области на пазара - то това е сериозна дългосрочна заплаха за компанията“, смята той.

„В крайна сметка може да притежава само между 25% и 30% от пазара, но това означава, че компанията ще бъде много по-малко печеливша и важна“, допълва още Абулафия.

Съдбовна годишнина

Трагедията от 10 март 2019 г. е втората фатална катастрофа с участието на самолета. Първата бе през октомври 2018 г., когато катастрофира самолет Lion Air 737 Max и загинаха 189 души. Въпреки че не бяха предприети действия след първата катастрофа, вторият инцидент доведе до 20-месечна глобална забрана за полети на най-продавания самолет на Boeing, след като компанията се опита да намери оправдание касаещо неизправната система за безопасност, която е причинила катастрофите.

Американската федерална авиационна администрация и авиационните регулатори на 159 други държави най-накрая дадоха разрешение самолетът отново да превозва пътници и авиокомпаниите бързо започват да го връщат в експлоатация. Southwest Airlines (LUV), която притежава повече самолети Max, от който и да е превозвач, е 15-тата авиокомпания, която отново започва да превозва пътници на тях.

Но все още 35 регулаторни органи по света отказват да разрешат на самолета да превозва пътници. Сред тях е включително и Китай, където са базирани над 20% от самолетите.

А колкото по-дълго траят тези заземявания, толкова повече проблеми и разходи означава това за Boeing.