САЩ премахват митата за британски стоки по спора Airbus-Boeing

Митата наложени върху вноса на стоки от ЕС обаче ще се гледат като отделен въпрос

16:35 | 4 март 2021
Обновен: 16:35 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

САЩ ще отменят митата върху британските продукти, наложени в контекста на дългогодишния спор за незаконната държавна помощ за Boeing Co. и Airbus SE, за да дадат тласък на търговските планове на Великобритания след Brexit.

Налагането на митата ще бъде спряно за четири месеца, така че страните да се „съсредоточат върху договарянето на балансирано уреждане на споровете“, се казва в изявление на правителството на Великобритания в четвъртък. Решението означава, че стоки като шотландско уиски, бисквити и сирена могат да се внасят в САЩ от Великобритания, без да се облагат с допълнителни 25-процентово мито, предава Bloomberg.

Премахване на митата върху търговията е приоритет за правителството на премиера Борис Джонсън, която цели по-широка търговска сделка с администрацията на президента Джо Байдън. Великобритания отмени митата върху някои американски продукти за неопределено време през януари в опит да намали търговското напрежение. Бившата администрация на Тръмп не отвърна на отстъпката на Великобритания.

"Това показва какво може да направи Великобритания като независима държава. Сега очаквам с нетърпение укрепването на отношенията между Великобритания и САЩ ", каза Джонсън.

Ходът на САЩ може да помогне за разрешаването на част от спора в Световната търговска организация относно помощта за Boeing и Airbus, който накара СТО да разреши налагането на мита върху трансатлантическа търговия на стойност близо 12 милиарда долара.

Спорът, който продължава 17 години, включва САЩ и четири европейски държави, които произвеждат самолети и части на Airbus - Германия, Франция, Испания и Великобритания.

Говорителят на американския търговски представител Адам Ходж заяви, че споразумението за спиране на митата ще се прилага само за стоки от Великобритания, а стоките от ЕС са обект на ответни мита.

През ноември ЕС обяви мита, насочени към самолети Boeing на стойност 4 милиарда щатски долара и американски продукти, включително спиртни напитки, ядки и трактори в отговор на наложените още през 2019 г. мита от страна на САЩ върху продукти от ЕС на стойност от 7,5 милиарда долара.

Въпреки че Европейската комисия нееднократно е искала от САЩ шестмесечно спиране на митата, за да се договори споразумение, бившият търговски представител на САЩ Робърт Лайтайзър отказа да направи това и допълнително увеличи митата върху стоки от ЕС в един от заключителните си актове.

Великобритания заяви, че последният ход е „смела, съвместна стъпка“ към разрешаването на един от най-дългогодишните проблеми в СТО. В изявлението се казва още, че Великобритания и САЩ ще се съсредоточат върху „справяне с предизвикателствата, поставени от новите участници на пазара на гражданска авиация от непазарни икономики, като Китай“.