ЕС и САЩ замразяват за четири месеца митата в спора Airbus-Boeing

Спорът заради помощта за самолетните производители доведе до мита на стойност 11,5 млрн. долара

21:11 | 5 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Европейският съюз и САЩ се договориха да замразят за четири месеца мита върху продукти на стойност милиарди долара, смекчавайки 17-годишен трансатлантически спор заради незаконна подкрепа за най-големите самолетостроителни компании в света, предава Bloomberg.

Президентът Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са се договорили за хода в телефонен разговор в петък, съобщи Комисията в комюнике.

„И двамата се ангажирахме да се съсредоточим върху разрешаването на споровете за самолетопроизводителите въз основа на работата на съответните ни търговски представители“, каза Фон дер Лайен. „Това е отлична новина за компаниите и индустриите от двете страни на Атлантическия океан и много положителен сигнал за нашето икономическо сътрудничество през идните години“, допълни тя.

Спорът заради помощта за Airbus и Boeing доведе до мита, разрешени от Световната търговска организация (СТО), които бяха насочени срещу обща трансатлантическа търговия на стойност 11,5 млрн. долара и засегнаха редица индустриални, селскостопански и потребителски стоки. ЕС наложи мита върху американски стоки на стойност 4 трлн. долара през ноември, около година след като администрацията на Доналд Тръмп не се съобрази с настояванията на европейците да се въздържи от въвеждането на налози върху вносни стоки на стойност 7,5 млрд. долара от блока.

Чрез митата си САЩ атакуваха ключови европейски продукти като френско вино и испански маслини, а Европа въведе налози за американските трактори, ядки и плодове.

Някои от засегнатите компании от митата, които са сред най-големите одобрявани от СТО до момента, бяха собственици на европейски луксозни брандове като LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, която приетежава Givenchy и Fendi, производителят на алкохол Bacardi, Caterpillar и Microsoft.

Airbus изрази задоволство от решението. Компанията „подкрепя всички необходими действия за създаване на равни правила на играта и продължава да подкрепя постигнато чрез преговори уреждане на този дългогодишен спор за избягване на взаимно неизгодни мита“, се казва в съобщението й.

В четвъртък САЩ съобщиха, че ще замразят ответни мита върху британски стоки, засегнати от спора за субсидирането на самолетопроизводителите в подкрепа на дневния ред на Великобритания в областта на търговията след Brexit.

Повече по темата четете на Investor.bg.