Boeing ще плати 17 милиона долара за пропуски в модела 737

Boeing ще трябва да плати 17 милиона долара за изплащане на граждански наказания

16:30 | 27 май 2021
Обновен: 19:20 | 27 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing ще трябва да плати 17 милиона долара за изплащане на граждански наказания, наложени на американска корпорация от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) за производствени пропуски в самолетите Boeing 737, съобщи Wall Street Journal.

Става дума, както пише вестникът, за "производствени проблеми", които са се появили в периода от 2015 до 2019 г. по време на изграждането на пътнически самолет и са разкрити по време на затягането от страна на FAA на мерките за контрол на произведените от Boeing самолети, които често се използват по международни маршрути.

Като част от постигнатото споразумение за уреждане на искове, корпорацията се съгласи да увеличи нивото на контрол върху качеството на своите продукти и се ангажира да представи своите оценки за качеството за преглед на федералното правителство. Последното, каза FAA пред вестника, е рядко, но не безпрецедентно изискване.

FAA посочи също, че срещу Boeing могат да бъдат наложени допълнителни санкции от 10 милиона долара, ако корпорацията не спази разпоредбите на споразумението за уреждане на претенциите.