Boeing заземи десетки 737 Max месеци след като бяха върнати във въздуха

Причината е "потенциален електрически проблем", който засяга определен набор от самолети

17:45 | 9 април 2021
Обновен: 17:45 | 9 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing заземи десетки самолети 737 Max, за да поправи нов електрически проблем, който възникна само месеци след като беше разрешено от американските и европейските авиационни регулатори самолетите да се завърнат в небето, предава Bloomberg

Базираният в Чикаго авиационен производител идентифицира потенциалния проблем само при някои самолети от модела Max и е сигнализирал 16 свои клиенти, които експлоатират засегнатите модели, предрупреждавайки ги да спрат операциите си с тях, докато проблемът не бъде адресиран. Компанията заяви, че работи с Федералната авиационна администрация (FAA) по това, което тя определи като „производствен проблем“, който засяга определен набор самолети, а не целия флот.

„Препоръката се прави, за да се даде възможност за проверка, че съществува достатъчна заземена пътека за даден компонент на електрическата система на някои самолети от модела“, посочи Boeing в днешно изявление.

Въпреки че проблемът не е свързан със системата за управление, която беше в центъра на почти двугодишното заземяване на модела, той отнема част от блясъка на историята за завръщането, която се разви през първите три месеца на годината. През март на Boeing беше подадена ръка за модела 737 Max от страна на Southwest Airlines, която публично флиртуваше с A220 на Airbus SE, който е по-малък еднопътечен самолет.

В допълнение към новооткрития производствен проблем, засягащ Max, Boeing се бори с производствен недостатък и при друг модел - 787 Dreamliner. Доставките на Dreamliner бяха рестартирани миналия месец след петмесечна пауза, докато компанията инспектира и поправи малки по размер гънки във вътрешната облицовка на варелите от въглеродни влакна на самолетите.

Въздействие върху превозвачите

При самолетите Max компанията е открила потенциалния проблем „по време на нормална производствена дейност“, гласи съобщение, прегледано от Bloomberg.

Boeing отказа да каже колко от 183-и самолета, въведени в експлоатация след почти двугодишното заземяване на модела, са засегнати. Около 20 оператора извършват около 400 полета на ден с Мax, според отделна бележка. Сред тях са American Airlines, United Airlines и Southwest - най-големият оператор на 737.

Преждевременно е да се изчислява колко време ще е необходимо, за да се отстрани проблемът, коментира Джесика Ковал, говорител на Boeing. "Това може да отнеме няколко часа или няколко дни", каза тя. 

„Ще ви предоставим допълнителна информация, когато тя бъде налична“.

Southwest изтегли 30 модела 737 Max 8 от графика си, става ясно от днешно изявление на авиокомпанията, добавяйки, че лети само с 15 от своите 58 самолета Max на ден и очаква „минимално“ прекъсване на операциите си. Базираният в Далас превозвач посочи, че не е имал никакви оперативни проблеми, свързани с електрическия проблем, идентифициран от Boeing.

Max, най-новото поколение на еднопътечни модели на Boeing, беше заземен след две катастрофи в рамките на пет месеца в Индонезия и Етиопия през 2018 и 2019 г., които отнеха живота на 346 души.

През ноември беше разрешено моделът да се завърне отново във въздуха от американските регулатори, като Европа и повечето други големи пазари последваха примера.